Emanuel Makron Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Popularnost predsednika Francuske, Emanuela Makrona, i premijerke, Elizabet Born, opala je zbog veoma nepopularne predložene reforme penzija, objavila je francuska onlajn televiziji BFMTV na svom sajtu.

Oko 36 odsto ispitanika smatra da je Makron dobar predsednik, što je pad od pet odsto u odnosu na decembar, rezultati su ankete grupe Odoksa.

Popularnost premijerke je takođe opala za pet odsto i nju podržava 31 odsto Francuza. To je najniža stopa popularnosti u odnosu na njene prethodnike Žana Kasteksa i Eduara Filipa.

Pala je i popularnost drugih političara koji podržavaju reformu: za pet odsto portparola Vlade Olivijea Verana, koja sada iznosi 24 odsto, a za četiri odsto ministra ekonomije Bruna le Mera koji je sada na 26 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja takođe ukazuje na neuspeh Vlade u borbi za ukupan rejting, jer 64 odsto Francuza smatra da će Vlada biti odgovorna u slučaju velikih blokada tokom protesta građana protiv reforme penzija.

Ni lideri dva najveća sindikata, organizatora protesta i štrajkova, nisu pošteđena loše popularnosti: 67 odsto Francuza ima loše mišljenje o generalnom sekretaru sindikata CGT Filipu Martinezu, a lider drugog velikog sindikata CFDT, Loran Berže nema pdršku 60 odsto ispitanika. Anketa je objavljena danas, kada su sindikati pozvali na velike proteste i štrajkove, te je, po medijima, nekoliko stotina hiljada ljudi bilo na skupovima širom Francuske, dok ih je na prvim takvim skupovima 19. januara bilo i više od milion.

Sindikati kao i opozicione stranke, levica i ekstremna desnica, odbacuju predlog da odlazak u penziju bude sa 64, umesto 62 godine.

***

BONUS VIDEO: Francuzi na ulicama protestuju protiv Makronove reforme penzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar