Ruski patrijarh Kiril Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Brojni domaći mediji objavili su vest da je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril naložio molitvu za bratski srpski narod uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Međutim, na zvaničnom veb-sajtu Ruske pravoslavne crkve takve vesti nema, prenosi portal Raskrikavanje.

„CELA RUSIJA SE MOLI ZA BRAĆU SRBE: Patrijarh Kiril naložio bdenje u noći između 22. i 23. maja”, stoji u naslovu portala Novosti, „RUSKI PATRIJARH KIRIL NALOŽIO: Svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda”, piše Alo, dok B92 navodi: „Ruski patrijarh naložio: Molite se za srpski narod, svi”.

Pročitajte još:

„Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u otadžbini i rasejanju u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda”, navodi se u citatu koji je pripisan patrijarhu Kirilu, a koji su preneli brojni portali u Srbiji i regionu, između ostalih i Novosti, Politika, Republika, Vreme, Srbija danas, B92, Happy, Alo, Objektiv, 24sedam, Informer, Srbin.info, Nova srpska politička misao, In4s, N1.ba, Dnevnik.ba, Atvbl, Bl-portal, Banjaluka.net, RTRS, Pravda, Vojvodina.info, CDM, Dnevnik, novinska agencija Srna, novine Srpski telegraf, Politika, Alo itd.

Pareijarh Kiril; Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Na inače vrlo ažurnom zvaničnom veb-sajtu Ruske pravoslavne crkve ovakve vesti nema, prenosi portal Raskrikavanje.

Kako kažu, slične informacije nisu pronašli ni na ruskim portalima.

U samoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi takođe ne znaju o čemu se radi.

„Ni ja ni moje kolege ništa ne znamo o ovakvom naređenju”, rekao je za Raskrikavanje predstavnik odeljenja za odnose s javnošću Ruske pravoslavne crkve sa sedištem u Moskvi Vakhtang Kipšidze.

Vest sa portala Novosti je prevedena na ruski jezik i objavljena na sajtu RuSerbia.com, ali ubrzo i sa njega skinuta. Portal je obavestio svoje čitaoce o povlačenju vesti putem svog Telegram profila, navodeći da je do tog poteza došlo nakon što su njihovi izvori bliski Ruskoj pravoslavnoj crkvi potvrdili da nije postojala navedena naredba ruskog Patrijarha.

U nekim tekstovima srpskih medija se pored fabrikovanog citata nalazi i podsetnik da će se u Njujorku 23. maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija glasati o Rezoluciji o Srebrenici.

„Naša delegacija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokušaće da se koliko god može odupre dokumentu koji ima nameru da na leđa Srbije stavi etiketu genocidne države”, stoji u tim tekstovima.

Generalna skupština UN usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U nacrtu rezolucije se poziva na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu, koje su zločin u Srebrenici proglasile genocidom.

U završni tekst su uključeni i amandmani koje je predložila Crna Gora, a koji naglašavaju da „krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini” i ističu „snažnu posvećenost očuvanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare