Foto: Printscreen/Twitter/Defense of Ukraine

Ukrajinska vojska u sredu je objavila video uništavanja onoga za šta su rekli da je ogromno skladište municije za ruske helikoptere Ka-52 nedaleko od Bahmuta.

Na vazdušnim snimcima koje su ukrajinske specijalne snage podelile na Telegramu, vidi se pet kamiona kraj nekoliko manjih zgrada smeštenih uz jezero, a snimak je dovoljno jasan da se čak razaznaje i jedan vojnik koji prebacuje neke stvari iz jednog kamiona u drugi.

Za nekoliko sekundi snažna eksplozija razara dva kamiona, a potom sledi još nekoliko. Za nekoliko trenutaka čitavo područje je razoreno.

„Puno pozdrava od HIMARS-a“, piše uz video koji su ukrajinske snage objavile na društvenoj mreži X (nekadašnjem Tviteru).

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane kazalo je da se udar dogodio u selu Mironivskiju koje se nalazi na granici Luganske i Donjecke oblasti.

Područje je oko 25 kilometara udaljeno od Bahmuta gde ukrajinske trupe ostvaruju napredak poslednjih dana, prema izveštajima američkog Instituta za proučavanje rata.

Foto:profimedia.rs

Prema ukrajinskim specijalnim snagama, oficiri za izviđanje primetili su to područje i koordinate prosledili artiljerijskom timu.

Razoreno mesto služilo je kao skladište za projektile „9M127 Vikhr“, koje koriste ruski Ka-50 i Ka-52 helikopteri, navedeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva, ali ne može se utvrditi šta se tačno tamo nalazilo niti koje su rakete korišćene u napadu.

Pročitajte još...

Projektili „Vikhr“ na lasersko navođenje, kad su ispaljeni ih helikoptera, mogu da putuju do osam kilometara i vrlo su korisni protiv teških oklopnjaka.

Helikopter Ka-52, poznat i kao „putinov lešinar“, smatra se jednim od najmoćnijih helikoptera na svetu. Na početku ukrajinske kontraofanzive te letelice su nanele veliku štetu ukrajinskim oklopnjacima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar