Mineapolis
Foto: REUTERS/Nicholas Pfosi

Godišnjica smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kome je policajac naneo smrtonosne povrede tako što mu je držao koleno na vratu, obeležena je danas minutom ćutanja na mestu gde je Flojd preminuo, ali i pucnjavom u Mineapolisu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Flojdova sestra Bridžet i ostali članovi Flojdove porodice su se priključili gradonačelniku Džejkobu Freju, građanima i aktivistima u centralnom parku u 13.00 po lokalnom vremenu, koje je odredio demokratski guverner države Minesota Tim Volc.

Volc je rekao da „istinska pravda“ za Flojda može doći samo ako se „razmontira sistemski rasizam“.

Minut ćutanja je održan u Njujorku, dok je u Los Anđelesu održan skup u znak sećanja na Flojda.

U svetu skupovi na godišnjicu smrti Flojda održani su u Grčkoj, Španiji i Nemačkoj.

Na fraskrsnici gde je Flojd umro bio je planiran porodično-prijateljski ulični festival, ali je nekoliko sati pre tog događaja došlo do pucnjave na istom mestu.

Snimak agencije AP sa raskrsnica 38. Ulice i Čikago avenije, nezvanično nazvane Trg DŽordža Flojda, prikazuje uplašene ljude kako trče tražeći zaklon nakon što su ispaljeni hici.

Policija se obratila navodeći da se kasnije u obližnjoj bolnici pojavio muškarac sa ranama od vatrenog oružja i dodala da vlasti veruju da je on povređen tokom pucnjave na trgu.

Povređeni je bio u kritičnom stanju, ali su lekari optimistični po pitanju njegovog oporavka.

Izveštac agencije AP je javio da je ispaljeno oko 30 metaka u bloku istočno od raskrsnice te da su se videli razbijeni prozori.

Policija je saopštila da su očevici videli vozilo koje se brzo udaljava sa mesta incidenta, ali do večeras niko nije pritvoren.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar