Andrej Klimov Foto: Profimedia

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, izjavio je Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta

On je naglasio da učešće severnih suseda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom. Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napraviće probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi, saopštila je Kancelarija finskog predsednika.

Finski predsednik Sauli Niiniste razgovarao je u Madridu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz prisustvo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

„Kao rezultat ovog sastanka, ministri spoljnih poslova naših zemalja potpisali su trojni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a“, saopštila je Niinistina kancelarija.

Saveznici u Severnoatlantskoj alijansi će u naredna dva dana dogovoriti o konkretnim koracima za ulazak dve nove zemlje.

„Postignut je trilateralni sporazum“, rečeno je u NATO-u, a generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro bi trebalo da otkrije više detalja.

***

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare