Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura

Turska je uprkos višenedeljnom protivljenju konačno odlučila da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekao je danas finski predsednik Sauli Ninisto.

Ninisto je rekao da je do preokreta došlo nakon što su tri zemlje potpisale memorandum kako bi „pružile punu potporu protiv pretnji sigurnosti sve tri zemlje“ nakon sastanka na summitu NATO-a u Madridu.

Kako je saopšteno na konferenciji, Turska je ukinula veto na pridruživanje dve nordijske zemlje NATO-u, nakon četvorosatnog sastanka kojem je prisustvovao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, finski predsednik Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da će doći do sastanka turskih i švedskih zvaničnika. Četvorosatni samit je imao za cilj da obuzda prigovore turskog predsednika na ulazak nordijskih zemalja u NATO, a čini se da je pritisak, uglavnom od strane SAD, urodio plodom.

Foto: REUTERS/Yves Herman

Ankara, Helsinki i Stokholm će stoga pripremiti zajednički memorandum kako bi se pozabavili zabrinutošću Turske zbog pristupanja dve skandinavske zemlje NATO-u, javili su ranije finski mediji.

***

BONUS VIDEO: Erdoganov megaprojekat – novi kanal pored Bosfora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare