Foto:Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia; Stefano Spaziani / Zuma Press / Profimedia; :Roberto Koltun / Newscom / Profimedia; Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia; shutterstockTNS / ddp USA / Profimedia; Richard Pierrin / AFP / Profimedia; MUP srbija

Haiti - država kojom gospodare droga i siromaštvo. Ovakva situacija najviše odgovara političarima, obzirom da mafijaške organizacije predstavljaju njihovu najznačajniju polugu, pomoću koje se bore za prevlast. Koliko su daleko spremni da u toj borbi odu, dokazuje i ubistvo predsednika Žovenela Moiza 2021. godine. Jedan od organizatora ovog brutalnog ubistva je navodno premijer Arijel Henri. Sumnja se da je u likvidaciji učestvovao i jedan Srbin - Nikola Vušović, u javnosti poznatiji kao Džoni sa Vračara, predvodnik ozloglašene kriminalne grupe Vračarci, koja je usko sarađivala sa kavačkim klanom Radivoja Zvicera. Interesantno je da je Vušović, prema informacijama koje je svojevremeno izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon likvidacije Moiza uhapšen po poternici naše države u Dominikani, ali i istog dana volšebno nestao iz pritvora.

Moiz je ubijen u svojoj privatnoj rezidenciji, u koju su upali naoružani napadači. Ubice su Žovenela Moiza upucale 12 puta. Da je akcenat bio na brutalnosti, pokazuje i to što je i prva dama Haitija Martin Moiz, takođe je upucana više puta, ali je srećom preživela.

Žovenel Moiz, predsednik Haitija FOTO: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Kao organizator atentata prvobitno je označen bivši zvaničnik ministarstva pravde Haitija Džozef Feliks Badio, koji je odmah nakon likvidacije pobegao iz zemlje. Međutim, daljom istragom utvrđeno je da nit vodi do zvaničnika na daleko višem položaju – premijera Henrija.

Naime, tokom večeri 7. jula, Badio i Henri bili su zajedno, a u danima koji su prethodili likvidaciji sastajali su se čak tri puta.

Haićanski istražitelji su počeli da sumnjaju da je sam Henri umešan u planiranje atentata i naknadno zataškavanje. Verovali su da su privatni sastanak između Henrija i jednog od glavnih osumnjičenih dokaz za to.

Ariel Henry
Ariel Henry Foto: EPA-EFE/Orlando Barria

Opstrukcija istrage

Kada je ovo izašlo u javnost, pre svega zahvaljujući američkim medijima, premijer Haitija počeo je da koristi sve pravne i institucionalne mehanizme koji su mu bili dostupni, kako bi ometao istragu, koja bi po svemu sudeći dovela upravo do njega.

Naime, izvori su organima reda predali niz dokaza koji detaljno opisuju premijerovu umešanost u atentat – ulogu u planiranju, i u orkestriranju naknadnog prikrivanja. Onda, kada su dvojica najviših sudija zatražila dokaze protiv njega – dobili su otkaz.

Takođe, u javnost je procurio audio snimak na kom sudija Gari Orelijen koji je prvobitno nadgledao slučaj, jasno kaže da je Henri umešan u atentat.

Ipak, od avgusta 2021. godine niko nije optužen, niti uhapšen, dok je Henri preuzeo svu vlast u zemlji kao vršilac dužnosti predsednika.

Ariel Henry
Ariel Henry Foto:EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

Smenjuje tužioce koji se usude da izgovore njegovo ime

Uprkos činjenici da je postao gotovo jedinstveni vršilac vlasti u zemlji, Henri je nastavio da guši pravosuđe. Tokom septembra 2021. godine smenio je glavnog javnog tužioca Bed-Ford Kloda koji je tražio podizanje optužnice protiv njega kao osumnjičenog za ubistvo predsednika.

Kasnije se u javnosti pojavilo pismo koje je navodno napisano 13. septembra 2021. godine, a u kom Henri Klodu saopštava da ga otpušta zbog „teške administrativne greške“, ne ulazeći u detalje.

Ubrzo zatim, kancelarija za zaštitu građana Haitija zatražila je od Henrija da podnese ostavku i preda se pravosudnom sistemu.

Ariel Henry Arijel Anri
Arijel Anri Foto: Richard PIERRIN / AFP / Profimedia

Henri je na Tviteru uzvratio i naveo da ga „nikakva distrakcija, poziv, manevar, pretnja ili pozadinska akcija“ neće odvratiti od „predanog“ obavljanja funckije i „služenja narodu“.

Misteriozna uloga Vračarca

Ovaj slučaj, postao je interesantan ovdašnjoj javnosti, nakon što se saznalo da se kao jedan od egzekutora pominje čovek dobro poznat srpskoj policiji – Nikola Vušović, u podzemlju poznat kao Džoni s Vračara.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Naime, u noći nakon likvidacije usledila je velika akcija haićanske policije u kojoj je priveden veliki broj povezanih sa ubistvom, uključujući 18 Kolumbijaca, nekoliko Haićana i haićanskih Amerikanaca. Među osumnjičenima su penzionisani kolumbijski komandanti, bivši sudija, prodavac sigurnosne opreme, posrednik u hipotekama i osiguranjima na Floridi i dva komandanta predsednikovog bezbednosnog tima. Međutim, na spisku privedenih osoba koje su se dovodile u vezu sa ovim atentatom našao se i Vušović.

Kako je tada zvanično saopšteno, Vušović je uhapšen u Dominikanskoj Republici zajedno sa drugim osumnjičenima. Uprkos tome, Vušović volšebno nestaje iz pritvora u Dominikani. O njegovoj daljoj sudbini nije se mnogo toga znalo sve dok o tome nije javno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović Džoni u Dominikanskoj Republici. Jedan od naslednika vođa kavačkog klana. Bio je u ekstradicionom pritvoru. E on više nije uhapšen“, rekao je Vučić gostujući u emisiji „Ćirilica“ i dodao: „Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti“, rekao je Vučić.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Šta se potom dogodilo sa Vušovićem, koja mu je to zemlja pružila ruku spasa i izvukla ga iz ekstradicionog pritvora i što je još važnije – zbog čega, samo su neka od pitanja koja su ostala da vise u vazduhu, budući da srpski pravosudni organi ni danas nemaju konkretne informacije o njemu. Takođe, ostaje nejasno kako je on postao deo grupe atentatora, i da li je komunicirao sa nekim od zvaničnika Haitija.

Vušović iza sebe ima poduži krivični dosije, a slovi za saradnika kavačkog klana. O Vušoviću mediji pišu godinama unazad, i navode da je on „specijalizovan“ za komplikovana ubistva.

Političari „uprljani do lakata“

Ipak, nije samo premijer Haitija optužen za saradnju sa mafijom. Mito od narko-bosovanavodno su primali i mnogi drugi. Kao i uvek, njihove veze nije razotkrila lokalna policija – već Stejt department.

Pročitajte još:

Pa se tako, od kraja prošle godine, dvojica haićanskih političara suočavaju sa američkim sankcijama zbog optužbi da su zloupotrebili svoj položaj za trgovinu drogom u saradnji sa kriminalnim organizacijama.

Radi se o dva visoko pozicionirana državnika – predsedniku haićanskog Senata Džozefu Lambertu i bivšem senatoru Juriju Latortuu. Njih dvojica su optuženi da su decenijama koristili svoje državne pozicije za trgovinu drogom. Lamberti je Stejt department uveo i diplomatske sankcije i vizna ograničenja.

Inače, nije retkost da Stejt department na crnu listu stavlja političare iz Latino zemalja, koje decenijama važe za narko-carstva. Na tom spisku se nedavno našao i Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA), upravo zbog sumnje u umešanost u transnacionalni šverc droge.

BONUS VIDEO Sličnosti i razlike između dva najkrvoločnija kriminalna klana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare