Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je napustio funkciju predsednika vladajuće Srpske napredne stranke da bi osnovao neku vrstu nacionalnog svesrpskog nadstranačkog Narodnog pokreta, kojim bi zapravo želeo da ostvari apsolutnu većinu u Skupštini na sledećim (najverovatnije vanrednim) izborima i obezbedi sebi godine i godine vlasti, piše novinar hrvatskog Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

No, kako se čini, trenutna politička kriza, nastala nakon stravičnih masovnih ubistava koja su podstakla najveće antirežimske proteste, kao i problemi oko Kosova (Vučić je sve više pred zidom jer su Vašington i Brisel odlučili razrešiti kosovski čvor najkasnije do sredine sledeće godine) doveli su celi taj projekat u problem, ako ne i u slepu ulicu, što Vučiću izaziva blagi napad panike, prenosi Jutarnji list.

Vučić je, dodaje se, osmislio taj Narodni pokret kao stranačko-koalicionu platformu, na kojoj bi on zapravo sebe definisao kao vožda svih režimskih stranaka i organizacija, pogotovo s desno nacionalističke i populističke strane političkog spektra. Tim ujedinjenjem velikog broja prorežimskih opcija uspeo bi da osigura značajnu većinu u Skupštini te da se tako suprotstavi ionako usitnjenoj i razjedinjenoj opoziciji.

Foto: Goran Srdanov/TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Osim toga, time bi sa sebe skinuo kompromitujuću težinu SNS-a. Konačno, on je popularniji od stranke koju, naravno i dalje kontroliše, premda ju je prepustio svom „pažu“ Milošu Vučeviću. No, čini se da se preračunao.

PROČITAJTE JOŠ...

O Pokretu je prvi put progovorio u drugim političkim okolnostima, pre nego što su Srbiju zadesila monstruozna masovna ubistva u osnovnoj školi Ribnikar i selima kod Mladenovca. Osmišljen je u prvom redu kao političko „okupljanje u obrani Kosova“, ali sada se pretvorio u pokret iz nužde, usmeren protiv antirežimskih protesta kojima se traži njegovo političko povlačenje, a cilj mu je održanje na vlasti po svaku cenu.

Međutim, kako piše beogradski list Danas, Vučić se našao u nevolji jer istraživanja pokazuju da većina njegovih birača nije razumela njegovu ostavku na mesto predsednika SNS-a, kao ni „ideju o stvaranju super-partijskog pokreta koji bi bio iznad SNS“. Zbog toga je Vučić u nedavnom obraćanju naciji po ko zna koji put najavio da je prvo poluvreme odigrano i da treba sačekati drugo.

„U prvom smo podigli penzije i plate“, rekao je Vučić i najavio da bi sa pokretom (što je valjda drugo poluvreme) trebalo da počne nova era prosperiteta Srbije ili, kako Danas ironično piše, „platinasto doba“.

„Treba da svane s obzirom da Vučić i njegova propaganda aktuelnu situaciju u Srbiji nazivaju „zlatnom erom“.

Međutim, Biljana Đorđević iz stranke Zeleno-levi front i dalje navodi da Srbija ima „najveću društvenu nejednakost u Evropi” i da je ona država koja „najviše promoviše nasilje i mržnju u javnom prostoru”.

A Biljana Stojković iz stranke Zajedno navodi da je Vučić u panici jer mu rejting pada, a „poslovi sa pokretom ne idu po planu“. Prema rečima Biljane Stojković, Vučić je pogrešno procenio trenutak kada je odlučio da osnuje pokret i shvatio da treba da krene u agresivniju i prihvatljiviju kampanju objašnjavanja značaja pokreta. Prema njenim rečima, od sada ćemo slušati o pokretu, u kome će Vučić slamati sve i svašta, „pa i veštačku inteligenciju, leteće automobile, malo kukanja, prstohvat pobeda i ogromnu količinu obećanja”. Majstor prodaje magle je u svom elementu“, naglašava Biljana Stojković.

BONUS VIDEO: Vučić o izborima i protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar