Foto:shutterstock; Yeshiel / Xinhua News / Profimedia; Emmanuel Croset / AFP / Profimedia; STRINGER / AFP / Profimedia; GUILLEM SARTORIO / AFP / Profimedia; facebook Krik

Dvostruki agent, ubice, korumpirani vladini zvaničnici - naizgled nepovezani elementi, ali su u pitanju delovi slagalice koji na određene načine povezuju Južnoafričku Republiku (JAR) i Srbiju. Jedan od ključnih šrafova krimi hobotnice čiji su pipci iz JAR stigli do Srbije je Gorgija Darmanović - crnogorski državljanin i tajni agent koji je pobegao iz JAR u Srbiju, gde je ubijen 6. maja 2018. godine ispred Prvog osnovnog suda Beogradu. On je čovek koji je imao jake veze sa tadašnjim predsednikom Južnoafričke Republike Džejkobom Zumom, koji se i sam našao na optužnici zbog kriminalnih aktivnosti. Ujedno, on je i prvi predsednik koji je osuđen na 15 meseci zatvora, a upravo je Darmanović taj koji je nakon sukoba sa državnim vrhom otkrio njihove veze sa podzemljem.

Gorgija Darmanović je godinama radio kao agent Državne bezbednosti u Južnoafričkoj Republici. Kako je zbog zanimanja imao uvid u brojne državne tajne, on je svoja saznanja davao medijima. Poslednji put je bio izvor za knjigu „Predsednikovi čuvari“ novinara Žaka Poa, koja je razotkrila korupciju i mračne tajne režima predsednika Džejkoba Zume, ali tek kada je on sam ušao u sukob sa Zumom.

Džejkob Zuma Foto: EPA-EFE/PHILL MAGAKOE / POOL

U knjizi je opisano stvaranje „mafijaške države u državi“, a Zuma i njegovi saradnici su optuženi za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije, šverc oružja i narkotika.

Takođe u knjizi je navedeno i kako je Zuma mesečno na račun dobijao 70.000 dolara od jedne privatne kompanije, iz nepoznatih razloga. Pored Zume, mesto u ovoj knjizi, koja praktično oslikava veze države i kriminala, dobili su i najviši zvaničnici policije, ministri i ambasadori.

Gorgija Darmanović Foto:facebook/KRIK

Zuma i šverc

Najviši sud Južne Afrike je 2016. godine presudio na štetu Zume, zaključivši da je predsednik prekršio ustav kada je državni novac trošio na svoje lične rezidencije.

Ilustracija:Slađana Đermanović

Zuma je optužen za korupciju, pranje novca, ali i šverc oružja, čime je nelegalno stekao nekoliko milijardi dolara.

Naime, kako se navodi u optužnici, Zuma je sklopio unosne poslove sa firmom koja se bavi proizvodnjom oružja – Tales.

„Njegov (Zumin) bivši partner Šabin Šaik je od Talesa primio mito u iznosu od nekoliko hiljada evra. Taj novac je trebao da prosledi Zumi, a zauzvrat, Zuma je obećao da će zaštiti Tales od istrage i gonjenja“, rekao je tada pravni ekspert Pjer de Vos.

Džejkob Zuma Foto: EPA-EFE/PHILL MAGAKOE / POOL

Šaik je takođe bio i Zumin finansijski savetnik, koji je podržavao i njegovu kampanju. Zuma je nekoliko godina negirao krivicu u svim optužbama i isticao da je on žrtva političke igre.

Prvi predsednik koji je osuđen na kaznu zatvora

Ustavni sud JAR osudio je u junu 2021. godine Zumu na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda pošto je odbio da odgovara na pitanja komisije za borbu protiv korupcije u vreme svog mandata.

Foto: Shutterstock

„Ustavni sud nema drugog izbora nego da zaključi da je gospodin Zuma kriv za nepoštovanje suda“, izjavio je sudija Sisi Kampepe.

Ipak, pravi zemljotres za Zumu i JAR počinje kada je u javnosti otkrivena uloga tajnog agenta Darmanovića, koji je umnogome povezan i sa Srbijom. Upravo je preko Darmanovića održavan kontakt državnog vrha sa pripadnicima kriminalnih klanova. Kako je kasnije otkriveno, u ovom kontekstu pominje se i balkanski narko-bos Darko Šarić.

„Svestranost“ državne bezbednosti

Istraživački novinari otkrili su da je Darmanović radio na više strana, odnosno da je informacije prodavao svakome – vlastima, policiji, kriminalnim organizacijama.

Ilustracija Foto:Shutterstock

„Prikupljao je informacije za onoga ko ga je angažovao, ali je istovremeno dostavljao informacije i drugoj strani, a zatim je te podatke prodavao policiji“, rekao je za lokalne medije jedan izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Pojedini mediji su objavili da je Darmanović prikupljao informacije i o visoko pozicioniranim ličnostima u Južnoj Africi i „širio dalje“.

Čak je i Žak Po u svojoj knjizi pisao da Darmanović nije umeo da „čuva tajne“ i da su zbog toga su mnogi verovatno želeli da ga sklone iz službe.

Foto: Shutterstock

Kao odraz svoje moći, uvek je nosio oružje i novac u kolima, kao i fotografiju sa Džejkobom Zumom.

Ipak, nakon što je 2014. godine Južnoafričku Republiku potresao državni skandal, a Darmanović u medijima označen kao „ključni izvor informacija“ koji ima kompromitujuće podatke o tadašnjem državnom tužiocu Glinsu Brejtenbahu, gotovo da je postao meta – napustio je zemlju i došao u Srbiju. Tajna služba JAR ga je ubrzo javno otpisala, navodeći da je on bio „ništa osim čoveka s kojim su imali neuspešne poslove“.

Žak Po kasnije je rekao da je postojao nalog za Darmanovićevo hapšenje zbog prevare u Južnoafričkoj Republici, „što je bio jedan od razloga zbog kojeg nije mogao da se vrati“.

Željko Ražnatović Arkan Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC

Saradnja sa šefovima mafije

Spekulisalo se da je Darmanović bio i bliski prijatelj ubijenog mafijaša Sirila Bike i kontroverznog biznismena koji stoji iza kompanije za obezbeđenje noćnog kluba u Kejptaunu – Nafiza Modaka, koji je planirao da likvidira neke od šefova podzemlja u JAR.

Njegov cilj je navodno bio da preuzme određene poslove od češkog milionera i osuđenog kriminalca Radovana Krečira, koji se spominjao kao dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gajića, koji je osuđen za ubistvo vođe paravojne formacije „Tigrovi“ Željka Ražnatovića Arkana.

Foto:EPA PHOTO/EPA/STRINGER

Važno je napomenuti da je Dobrosav Gavrić, koji je osuđen za ubistvo Ražnatovića, pobegao u Južnoafričku Republiku gde je radio pod lažnim imenom – „Saša Kovačević“, i to kao vozač i telohranitelj šefa podzemlja Kejptauna – Sirila Bike, pisao je tada Balkan Insajt.

Kako je južnoafrička novinaraka Mendi Viner otkrila, nakon Bikinog ubistva, Gavrić je uhapšen. Nekoliko godina nakon tog hapšenja, Darmanović je 2018. godine ubijen isped suda, i to u Beogradu.

Južnoafrička Republika je, inače, predstavljala utočište za brojne kriminalce iz Srbije, jer dve zemlje nisu imale dogovor o ekstradiciji. Tamo se navodno krije i Miroslav Kurak, bivši pripadnik Državne bezbednosti (DB), koji se u Srbiji tereti za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Darmanovićevo ubistvo

Izvor iz obaveštajnih službi rekao je da je Darmanović trebalo da se sastane sa kontaktom ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu kada je ubijen.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portparol Državne bezbednosti Južnoafričke Republike Brajan Dube tada je naglasio da „SSA (Državna bezbednost) ne raspravlja o operativnim pitanjima“.

Poslednje informacije o istrazi ubistva Darmanovića objavio je KRIK.

„Sreten Matejić i Saša Đurđanović pravosnažno su oslobođeni optužbi da su pomogli prilikom ubistva Gorgija Darmanovića 2018. godine, saopštio je Apelacioni sud u Beogradu. Za ubistvo je bio osumnjičen kruševački kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac, ali je ubijen dok je trajala istraga protiv njega“, naveo je ovaj istraživački portal.

BONUS VIDEO Zbog Vulina, strane agencije neće sarađivati s našim službama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar