Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Papa Franja stigao je danas, poslednjeg dana svoje posete Iraku, u severni deo zemlje gde će se služiti misu na otvorenom kod ruševina crkava koje su ekstremisti Islamske države oštetili ili uništili.

PROČITAJTE JOŠ:

Vatikan se nada da će papina istorijska poseta osnažiti hrišćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve takodje je preneo poruku medjuverske tolerancije i bratstva muslimanskim vodjama, uključujući vodećim šiitskom verskom vodji ajatolahom Aliju al Sistaniju na istorijskom sastanku u subotu.

Papa Franja danas ide u grad Mosul na severu Iraka, koji je teško oštećen u ratu protiv Islamske države, da se moli za žrtve rata u Iraku. On će se moliti na trgu okruženom ostacima četiri oštećene hrišćanske crkve.

Mosul je bio centar kalifata koji je proglasila Islamska država u junu 2014. i konačno je oslobodjen u julu 2017, posle teških devetomesečnih borbi.

Papa će helikopterom stići do male hrišćanske zajednice Karakoš, gde se mali broj porodica vratio posle bekstva od Islamske države 2014. Slušaće ispovesti stanovnika i moliti se u crkvi koju je Islamska država zapalila a koja je poslednjih godina obnovljena.

Završava dan misom na stadionu Irbil, u poluautonomnoj severnoj kurdskj oblasti, gde se očekuje okupljanje oko 10.000 ljudi. Papa je stigao u Irbil rano jutros gde su ga dočekala deca u tradicionalnim kostimima, i jedno dete obučeno kao papa.

Broj hričćana u Iraku, koji se tu nalaze još od najranijih dana te vere, već je naglo opao i pre napada Islamske države i pre invazije predvodjene SAD-om 2003. koja je uvela zemlju u haos sa 1,5 miliona na samo nekoliko stotina hiljada koliko ih ima danas.

Papa Franja želi da prenese poruku nade, naglašenu istorijskom prirodom njegove posete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije korona virusa.

Vatikan je javio da je preduzeo mere predostrožnosti zbog pandemije uključujući i na misi na otvorenom na stadionu koji će samo delimično biti popunjem.

Medjutim, tokom cele papine posete veliki broj ljudi okupljao se da ga vidi a mnogi nisu nosili maske. Papa i članovi njegove delegacije su vakcinisani ali većina Iračana nije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar