Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Papa Franja je u petak, na početku prve posete jednog poglavara Rimokatoličke crkve Iraku, pozvao na okončanje nasilja i višedecenijskih verskih sukoba u toj zemlji, uz poruku da bi konačno trebalo dati šansu onima koji pokušavaju da uspostave mir. Broj hrišćana u Iraku u poslednje dve decenije smanjen je sa 1.4 miliona na oko 250.000, što je manje od jedan odsto populacije.

„Neka se utiša zveckanje oružja…neka se okončaju nasilje i ekstremizam“, rekao je papa, obraćajući se iračkom predsedniku Barhamu Salihu, političarima i diplomatama u predsedničkoj rezidenciji.

Papa Franja je doputovao u Bagdad pod oštrim merama bezbednosti, nakon što je novinarima u avionu rekao da je osetio dužnost da ode u „simboličnu“ posetu zato što Irak „pati posle mnogo godina rata i terorizma“. Insistirao je na putovanju uprkos porastu broj zaraženih koronavirusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbednost.
Stotine ljudi stajalo je duž puta od aerodroma, dok je papin konvoj u pratnji motocikala odlazio prema gradu.

U govoru u rezidenciji, kritikovao je frakcionaške i strane interese koji destabilizuju Irak i širi region.

„Irak trpi katastrofalne posledice ratova, terorizma i sektaških sukoba često utemeljenih u fundamentalizmu koji ne može da prihvati mirnu koegzistenciju različitih etničkih i verskih grupa“, naglasio je papa.

Kasnije je odao poštu žrtvama napada motivisanih religijom, posetom crkvi u Bagdadu u kojoj su islamisti ubili 50 vernika 2010. godine. Njihova smrt je podsetnik da se „nasilje ili prolivanje krvi ne mogu pomiriti sa autentičnim verskim učenjima“, poručio je papa.

U Iraku su raspoređene hiljade dodatnih pripadnika bezbednosnih snaga zbog posete poglavara Katoličke crkve.

Papa se obratio iračkim hrišćanima, za koje je rekao da bi trebalo da imaju veću ulogu u javnom životu.

Planirano je da obiđe četiri iračka grada, među kojima su i područja nedostupna većini stranih diplomata.

Održaće misu u crkvi u Bagdadu, sastati se šitskim verskim vođom u gradu Nadžafu i posetiti Mosul, gde je vojska prošle godine morala da isprazni ulice iz bezbednosnih razloga tokom posete iračkog premijera.

Mosul je bivše utočište Islamske države, a crkve i druge zgrade u tom gradu i dalje su oštećene posle sukoba.

Broj hrišćana u Iraku u poslednje dve decenije smanjen je sa 1.4 miliona na oko 250.000, što je manje od jednog odsto populacije.

Mnogi hrišćani izbegli su iz zemlje zbog nasilja posle američke invazije na Irak 2003. godine kada je svrgnut Sadam Husein.

Takođe, desetine hiljada hrišćana raseljeno je kada su džihadisti Islamske države osvojili severni deo Iraka 2014. i uništili crkve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar