Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Papa Franja održao je istorijski sastanak sa vrhovnim verskim poglavarom šiita u iračkom svetom gradu Nadžafu pa je posetio Ur, rodno mesto proroka Avrama, kako bi nasilje u Božje ime osudio kao "najveće bogohuljenje".

PROČITAJTE JOŠ:

Međuverski događaji međusobno udaljeni 200 kilometara – jedan u prašnjavom gradu, a drugi u pustinjskoj ravnici – naglasili su glavni cilj papinog rizičnog putovanja u Irak, a to je da kaže da je ta zemlja previše propatila i pozove na mir.

„S ovog mesta u kojem se rodila vera, sa zemlje našeg oca Avrama, potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje mržnja prema našoj braći i sestrama“, rekao je papa Franja u Uru, rodnom mestu Avrama, prenosi Hina.

Papa Franja je sedeo i razgovarao sa muslimanskim, hrišćanskim i jezidskim vođama ispred arheoloških iskopina 4000 godina starog grada koji se sastoji od zigurata, stambenog kompleksa, hramova i palata.

Susret vera

Iako se Avram smatra ocem hrišćana, muslimana i Jevreja, na međuverskom događaju u Uru nije bilo jevrejskih predstavnika.

U iračkoj jevrejskoj zajednici 1947. bilo je oko 150.000 Jevreja, a sad ih je puno manje.

Lokalni crkveni zvaničnik rekao je da su Jevreji kontaktirani i pozvani, ali je situacija za njih bila „komplikovana“, pogotovo jer nemaju strukturiranu zajednicu. Međutim, ranijim događajima u većinom muslimanskim zemljama prisustvovao je viši jevrejski predstavnik.

„Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni iz religioznog srca: oni su izdajice religije“, rekao je papa Franja u Uru. „Mi vernici ne smemo da ćutimo kada terorizam zlostavlja religiju, uistinu, nedvosmisleno smo pozvani da otklonimo sve nesporazume.“

Militanti Islamske države, koji su pokušali uspostaviti kalifat u nekoliko država, pustošili su severnim Irakom od 2014. do 2017. i ubijali hrišćane, ali i muslimane koji su pružali otpor pobunjenicima.

Iračka hrišćanska zajednica, jedna od najstarijih u svetu, naročito je razorena za vreme američke invazije i brutalnog nasilja militanata Islamske države koje je usledilo. Bilo ih je 1.5 miliona, a danas ih je tek 300.000.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar