Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Poglavar Katoličke crkve papa Franja (84) i poglavar iračkih šiita veliki ajatolah Ali al-Husajni al-Sistani (90) razgovarali su jutros u Nadžafu oko 50 minuta, 20 minuta duže nego je bilo predviđeno programom. Oni su danas poslali zajedničku poruku mirnog suživota, pozivajući muslimane da prihvate hrišćansku manjinu u toj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz vatikanskih izvora se čuje da je Papa zahvalio Al-Sistaniju na tome kako je šijitska zajednica „digla svoj glas u obranu progonjenih […] zauzimajući se za svetost ljudskog života“.

Na sastanku iza zatvorenih vrata u iračkom svetom gradu Najafu oni su razgovarali o pitanjima koja muče iračku hrišćansku manjinu, prenosi Beta.

Sastanak je naveden kao privatan, pa nema ni rezimea, ni dokumenta. I bez toga, susret je istorijski: prvi između nekog katoličkog pape i nekog šijitskog ajatolaha, prenosi Jutarnji.hr. Al-Sistani ne prima gotovo nikoga.

Al-Sistani je veoma poštovana ličnost u Iraku i medju šiitima. Hrišćani u Iraku se nadaju da će njegov izraz solidarnosti pomoći da se bolje pozicioniraju u društvu nakon godina progona i napada šiitskih milicija.

Grupa Iračana u tradicionalnoj odeći dočekala je papu ispred kuće Al-Sistanija gde su se sastali.

Kad je papa Franja ušao u tu kuću, nekoliko belih golubova je pušteno kao simbol mira. Jedan verski zvaničnik je ocenio da je sastanak bio „vrlo pozitivan“ i rekao da je Al-Sistani, koji obično sedi kada ima posetioce, ustao da pozdravi papu Franju, čime mu je ukazao čast.

Papina poseta se uživo prenosi na iračkoj televiziji.

Na primer, od iranskih šijita primio je samo iranskog predsednika Hasana Rohanija. Ipak je često uvršten među 10 najuticajnijih muslimana, odnosno među 100 najuticajnijih muslimana u svetu.

Foto:Tanjug/AP Photo/HO

Među šijitima je veliki ajatolah verski, duhovni, društveni i politički autoritet. Al-Sistaniju je snaga u školi svetog grada Najafa, koja je u nesuglasju sa školom u svetom gradu Komu u Iranu, odakle državom ravna veliki ajatolah Ali Hoseini Hamnej, kao i Ruholah Musavi Homeini pre njega. Stoga je jasno zašto je Nadžaf (Najaf) morao biti jedna etapa papine posete jer je nastojao da poseti sve vodeće snage u Iraku.

Rim je grad gde su smaknuti i ukopani apostoli Petar i Pavle, što ga čini drugim svetim gradom hrišćanstva nakon Jerusalima, Nadžaf je grad gde je ukopan Alija, Muhamedov rođak i zet, četvrti sunitski kalif i prvi šiitski imam, u svetištu čija je kupola pozlaćena i koje čini Nadžaf trećim svetim šijitskim gradom, nakon Meke i Medine.

Po završetku susreta Papa se na aerodrom u Nadžafu vratio u istom blindiranome mercedesu sa crvenom vatikanskom registracijom SCV1 kojim je stigao na sastanak sa Al-Sistanijem, pa je odleteo za Ur.

Papa Franja je juče doputovao u posetu Iraku koja je okarakterisana kao istorijska, kako bi apelovao na hrišćane, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona, prenosi Beta. Papu, koji u poseti boravi tri dana, na aerodromu u Bagdadu je dočekao irački premijer Mustafa al Kadimi. Sutra će papa u Erbilu predvoditi misu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)