Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, Društvene mreže

Broj žrtava krstarice "Moskva" koja je krajem prošle nedelje potonula u Crnom moru i dalje je u domenu nagađanja - Rusija tvrdi da su svi čalnovi posade evekusani, a Ukrajina da je na brodu bilo 510 ljudi i da je između 120 i 300 stradalo. Podatak koji je objavio ruski nezavisan medij "Novaja Gazeta" je da je poginulo 40 mornara i najmanje 200 povređeno, što potvrđuje i priča porodice jednog od mornara sa kojima su novinari pomenutog medija stupili u kontakt.

Roditelji regruta do kojih je došla „Novaja Gazeta“ tvrde da im je sin nakon spasavanja rekao da je oko 200 njegovih saboraca ranjeno, da su dobili strašne opekotine i druge teške povrede, prenosi Telegraf.

„Moj sin je rekao da je krstarica pogođena sa kopna, sa ukrajinske strane, jer vatra na brodu ne bi izbila bez razloga. Mnogo njih je poginulo, ranjeni ili nestalo. Sin me je pozvao čim su svi dobili telefone“, rekla je majka regruta.

Dodala je da joj je sin otkrio u kakvom su stanju članovi posade broda.

„Većini ranjenih su otkinuti udovi, zbog eksplozija projektila i detonirane municije. Rekao nam je da ne želi da nam priča sve do detalje, jer je ono što je video užasno“, dodala je majka koja je želela da ostane anonimna.

„Moj sin je mrtav“

Sa druge strane, otac drugog regruta Jegora Škrebeca pristao je da govori javno jer želi da pronađe nestalog sina za koga se pretpostavlja da je mrtav.

Foto: Društvene mreže

Medijska kuća „Agentstvo“ identifikovala je još jednog regruta Marka Tarasova (24) koji je pozvan u vojsku nakon studija na univerzitetu. Njegova majka Uljana Tarasova (47) objavila je 17. aprila na svojoj stranici na da je njen nestao je na „Moskvi“.

Pročitajte još:

Podsetimo, krstarica „Moskva“ potonula je prošle nedelje u Crnom moru. Tačne okolnosti pod kojima je 186 metara duga krstarica „Moskva“ potonula, kao i tačno vreme kada se to dogodilo, nisu sasvim jasni. Poznato je da je na brodu, na kojem je bilo 510 mornara, došlo do eksplozije i požara, ali ruska i ukrajinska verzija ovog događaja se dramatično razlikuju.

Naime, Ukrajina tvrdi da su oko tri sata ujutru u noći između srede i četvrtka prošle nedelje dve rakete „Neptun“ pogodile brod, nakon čega je počeo da tone. Takođe, ukrajinska strana tvrdi da je bilo žrtava na brodu, pa čak i da je poginulo do 300 mornara, ali Rusija to negira.

Naprotiv, Rusija tvrdi da žrtava uopšte nije ni bilo i da su svi sa broda evakuisani nakon što je na krstarici došlo do eksplozije zaliha municije, nakon čega je došlo i do požara. Rusija ni u jednom saopštenju o „Moskvi“ nije pominjala napad Ukrajine.

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, Rusija je isto tako prvo nije želela da prizna da je brod potopljen, već je tvrdila da je u plovnom stanju. Skoro 24 sata kasnije, iz ruskog ministarstva odbrane stiglo je priznanje da je krstarica potopljena, ali kako tvrde, zbog oluje tokom tegljenja broda.

Zapadni stručnjaci smatraju da je gubitak ovog broda veliki udarac za Rusiju, jer je reč o brodu koji je imao ključnu ulogu i kao komandni brod i kao čvor protivvazdušne odbrane u Crnom moru.

„Moskva“ je, inače, izgrađena u vreme Sovjetskog saveza i bila je jedan od samo tri krstarice klase Slava u ruskoj mornarici. Prvobitno je puštena u rad 1979. godine, ali je opsežno remontovana i vraćena u operativni status 2021. godine.

Sva današnja dešavanja u Ukrajini pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Krstarica „Moskva“ – ponos ruske flote

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News