Raketna krstarica Moskva
Raketna krstarica Moskva Foto:Handout / AFP / Profimedia

Na društvenim mrežema pojavile su se prve fotografije na kojima se vidi navodno oštećena krstarica "Moskva" pre nego što je potonula. Iako nema zvanične potvrde da je na fotografijama upravo "Moskva" stručnjaci kažu da nema previše dileme.

„Čini se da je ovo autentična fotografija ‘Moskve’ nakon što je pogođena ukrajinskim projektilom“, napisao je na Tviteru Rob Li sa Kraljevskog koledža za studije odbrane.

Na Tviter nalogu OSINTtechnical, na kojem je objavljena fotografija, napisano je: „Ne možemo potvrditi autentičnost, ali ne postoji previše ruskih brodova te klase koji su završili u plamenu…“.

Ponos ruske vojske na dnu mora

Podsećamo, krstarica „Moskva“ potonula je prošle nedelje u Crnom moru. Tačne okolnosti pod kojima je 186 metara duga krstarica „Moskva“ potonula, kao i tačno vreme kada se to dogodilo, nisu sasvim jasni. Poznato je da je na brodu, na kojem je bilo 510 mornara, došlo do eksplozije i požara, ali ruska i ukrajinska verzija ovog događaja se dramatično razlikuju.

Naime, Ukrajina tvrdi da su oko tri sata ujutru ću noći između srede i četvrtka prošle nedelje dve rakete „Neptun“ pogodile brod, nakon čega je počeo da tone. Takođe, ukrajinska strana tvrdi da je bilo žrtava na brodu, pa čak i da je poginulo do 300 mornara, ali Rusija to negira.

Naprotiv, Rusija tvrdi da žrtava uopšte nije ni bilo i da su svi sa broda evakuisani nakon što je na krstarici došlo do eksplozije zaliha municije, nakon čega je došlo i do požara. Rusija ni u jednom saopštenju o „Moskvi“ nije pominjala napad Ukrajine.

Pročitajte još:

Međutim, Rusija je isto tako prvo nije želela da prizna da je brod potopljen, već je tvrdila da je u plovnom stanju. Skoro 24 sata kasnije, iz ruskog ministarstva odbrane stiglo je priznanje da jekrstarica potopljena, ali kako tvrde, zbog oluje tokom tegljenja broda.

Zapadni stručnjaci smatraju da je gubitak ovog broda veliki udarac za Rusiju, jer je reč o brodu koji je imao ključnu ulogu i kao komandni brod i kao čvor protivvazdušne odbrane u Crnom moru.

„Moskva“ je, inače, izgrađena u vreme Sovjetskog saveza i bila je jedan od samo tri krstarice klase Slava u ruskoj mornarici. Prvobitno je puštena u rad 1979. godine, ali je opsežno remontovana i vraćena u operativni status 2021. godine.

BONUS VIDEO Krstarica „Moskva“ – ponos ruske flote

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare