Nekoliko nedelja je trajalo zatišje na crnogorskoj političkoj sceni kada je reč o raskolu između Pokreta Evrpa sad (PES) i njegovog nekadašnjeg osnivača i zamenika, a sada predsednika države Jakova Milatovića. Činilo se da svi nastavljaju svojim putem, Milatović kao predsednik Crne Gore, a Milojko Spajić kao premijer i lider PES-a. Međutim, najnovije saopštenje PES-a pokazalo je da politički "razvod" nekadašnjih saradnika i prijatelja tek sada ulazi u fazu prljave borbe.

Pokret Evropa sad direktno je optužio Milatovića da sarađuje sa Liderom Pokreta za promene (PzP) Nebojšom Medojevićem, ali i predsednikom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem, sa kojim je PES u višemesečnom sukobu. Ovog puta, u središtu se našao ekonomski program Evropa sad 2.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Otrovne strelice

„Kampanja koju predsednik Crne Gore nastavlja da vodi protiv izvorne ideje svoje nekadašnje partije vidljivija je svakog dana. Nekadašnji zamenik predsednika PES-a se sada udružio sa Nebojšom Medojevićem, koji je najviše kritikovao program Evropa Sad 1 i sa Dritanom Abazovićem koji najviše osporava program Evropa Sad 2. Dok nije postao predsednik, nekadašnji funkcioner PES-a je imao potpuno drugačije mišljenje. Zbog toga je čak bio optuživan od sadašnjeg saveznika iz PzP-a da je švercovao cigarete zajedno sa tadašnjim partijskim kolegom i sadašnjim premijerom. Nekadašnji funkcioner PES-a Milatović je takođe iznosio grube optužbe na račun novog saveznika Dritana Abazovića, zbog rušenja 42. Vlade sa DPS-om odmah nakon uvećanja plata, te kasnijeg zajedničkog neustavnog delovanja URA-e, takođe zajedno sa DPS-om“, naveli su iz PES-a u saopštenju koje je poslato crnogorskim, ali i regionalnim medijima.

Iz ovih reči jasno se zaključuje da je konflit na relaciji Milatović-Spajić na vrhuncu, iako se crnogorski premijer ne spominje eksplicitno kao potpisnik saopštenja.

Teško je poverovati da partija bilo šta objavljuje bez njegove saglasnosti.

Nadalje, saopštenje se nastavlja podjenako burnim tonom, gde se Milatović optužuje da je iskoristio PES kako bi došao na vlast, a potom se okrenuo protiv partije koju je osnovao.

Jakov Milatović Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Kada je postao predsednik, Milatović je oštricu kritika usmerio isključivo na formalno svoju partiju i 44. Vladu, čak i zbog imenovanja Predraga Drecuna koga je uključio u svoju kampanju i sa kojim je zajedno proslavljao izborne pobede. Aktuelno osporavanje ekonomskog razvoja, zbog izvesnog povećanja plata govori da se nekadašnji funkciner PES-a potpuno distancirao i od ideje koja ga je dovela na poziciju predsednika države. Građani Crne Gore će osim boljeg životnog standarda, svedočiti brzom i održivom ekonomskom razvoju, zasnovanom i na širokom infrastrukturnom umrežavanju i veoma značajnim investicijama, što će doprineti otvaranju brojnih radnih mesta“, ističe se.

Ovo obraćanje bivšem lideru i partijskom kolegi, puno otrovnih strelica, završeno je navodima o saradnji Milatovića sa Medojevićem i Abazovićem.

„Predsedniku države koji se predstavljao kao nestranačka ličnost, želimo uspešnu saradnju i puno sreće nakon sklapanja memoranduma o zajedničkoj saradnji sa URA-om i PZP-om“, naveli su iz PES-a.

Milojko Spajić Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Milatović se o ovim navodima do zaključenja ovog broja nije oglašavao, ali sudeći po ranijim javnim istupima, verovatno neće ostati bez odgovora nekadašnjim saborcima.

Gorak odlazak

Kada je Milatović u februaru saopštio da podnosi ostavku na sve funkcije u PES-u, istakao je da mesecima nije aktivan u toj partiji, kao i da se više ne slaže sa vrednostima PES-a.

On je u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti, rekao da su dva ključna povoda za napuštanje PES-a. Kao jedan je naveo „nedostatak inkluzivnog i argumentovanog dijaloga oko nekih važnih strateških razvojnih politika“.

„Prosto nisam više želeo da dajem legitimitet određenim odlukama koje sam smatrao da su protivne principima i načelima Pokreta Evropa sad. Nisam hteo da više dajem legitimet načinu rada koji je bio u prethodnih par meseci. Milslim da smo se u jednom trenutnku vrednosno udaljili i upravo razlog tog vrednosnog udaljavanja je moja odluka da dam ostavku u Pokretu Evropa sad“, rekao je Milatović.

On je dodao je i da će budućnost PES-a zavisiti od postupaka i načina rada u narednom periodu. Milatović je kazao i da je prethodnih dana „čuo neke ružne reči od svojih prethodnih saboraca“.

„Ja ih zaista ne bih komentarisao. Sa tim ljudima sam uradio neke istorijske stvari u demokratizaciji Crne Gore. Mislim da je fer u jednom trenutku politički se mimioći, ali nije fer iznositi određene neistine“, istakao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ćutnja prvog čoveka partije

Od Milatovićevog izlaska iz PES-a, Milojko Spajić u javnosti o tome nijednom nije govorio. Vešto je izbegavao da odgovori na novinarske pozive, pa i na pitanja na konferencijama za medije.

Način komunikacije koji praktikuje je putem saopštenja PES-a, koje nikada ne potpisuje direktno on.

Međutim, iako odbija da govori o sukobu sa svojim zamenikom i predsednikom zemlje, čiji je premijer, jasno je da će situacija tek sada poprimiti istinske oblike „političkog cirkusa“.

BONUS VIDEO „Javna tajna da između Spajića i Milatovića ništa nije kako treba“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare