Ono o čemu se već mesecima šuška konačno je potvrđeno tokom vikenda, kada je predsednik Crne Gore Jakov Milatović podneo ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad (PES), čiji je jedan od osnivača. Ovim je jasan i javan postao raskol između Milatovića i njegovog doskorašnjeg saveznika i prijatelja Milojka Spajića - premijera Crne Gore i predsednika PES-a. Da stvar bude još jasnija, pobrinuo se i sam PES, saopštenjem o ostavci Milatovića.

Iznenadna ostavka

Zamenik predsednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsednik države Jakov Milatović podneo je u subotu uveče ostavku na sve funkcije u PES-u.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju.

Foto: TANJUG/ Služba za informisanje Predsednika Crne Gore/ bg

„Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović u saopštenju koje je objavljeno na mreži „Iks“ (bivši Tviter).

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan deo njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Otrovne strelice iz PES-a

Ubrzo je na odluku Milatovića, stigao odgovor iz samog Pokreta Evropa sad, koji zapravo oslikava odnose između predsednika i premijera Crne Gore.

Milojko Spajić Foto.EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ovaj pokret je naveo kako je „odavno primetna namera Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, a da je to kulminiralo Tviter napuštanjem partije“.

„Nadamo se da će zbog javnog interesa aktuelni predsednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti.

Verujemo da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vreme da napusti PES, kako društvo ne bi trpelo zbog ličnih nezadovoljstava. Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umesto na ličnoj promociji“, navodi se u saopštenju.

Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto:R.R./ATAImages/TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

PES je naveo kako je od preuzimanja vlasti „doprineo smanjenju tenzija u društvu i rešavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima“.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspešnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 evra, kao prvog koraka programa Evropa sad 2. Odblokirali smo proces evropskih integracija i Crna Gora je bliža ulasku u EU nego ikad ranije, čime su na najbolji način afirmisane evropske vrednosti.

Andrej Milović Foto: R.R./ATAImages

Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa sad 2 do kraja“, zaključuje se u saopštenju PES-a.

Iako se sam Spajić nije oglašavao, jasno je da, kao predsednik pokreta, mora da aminuje svako saopštenje koje dospeva u javnost. A u ovom se navodi da je Milatović direktno pokušao da opstruira rad Spajićeve vlade.

Isključenje Andreja Milovića

Ubrzo nakon nove etape u sukobu Milatovića i Spajića, PES je saopštio da je došlo do novih previranja.

Naime, crnogorski ministar pravde Andrej Milović je većinom glasova članova Predsedništva isključen iz Pokreta Evropa sad.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezulatatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija. Za novog člana Predsedništva predložen je ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović“, navodi se u saopštenju PES-a.

Predsedništvo pokreta je konstatovalo ostavku zamenika predsednika PES-a Jakova Milatovića.

Takođe, konstatovano je da Radinka Ćinćur više i zvanično nije deo organa Pokreta.

BONUS VIDEO Spajiću većina, Andrija Mandić dolazi na čelo Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare