Foto:Shuttestock/lordzg

Nakon više od godinu i po dana od hapšenja splitskog policijskog inspektora pod optužbom da je iz stana 51-godišnjeg dilera, kojeg poznaje i privatno i poslovno, uzeo oko 20.000 kuna (2.500 evra) i dao ih njegovoj majci, optužno veće splitskog Županijskog suda, na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, dobilo je "zeleno svetlo" više instancije da napokon odluči o potvrđivanju optužnice Uskoka.

Naime, nakon Uskokove istrage podignuta je optužnica protiv policajca zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a njegova obrana je tražila izdvajanje zapisnika o ispitivanju nekoliko policajaca i službene zabeleške o postupanju policijskih službenika, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je diler 9. aprila 2021. uhapšen s tri smotuljka spida, policija je pretražila stan u kojem je živeo kao podstanar i našla 78 grama marihuane, 635 komada ekstazija i više od kilograma spida.

Dok je čekao odluku istražnog sudije o određivanju istražnog zatvora, diler je na hodniku svom advokatu rekao da je u stanu ostalo novca i da će mu to trebati. To su, pak, čuli policajci koji su ga čuvali, pa su to odmah javili kolegama, koji su bili u toj prvoj pretrazi stana, kada su našli samo drogu.

Ovi su potom otišli do tog stana, a tamo im je vlasnica stana kazala da je već bio tu jedan njihov kolega koji ju je nazvao na telefon i rekao joj da nisu do kraja završili pretragu i da on mora da to obavi, pa ju je zamolio da mu otvori stan.

Tada je otkriveno da je policajac došao pre svojih kolega i uzeo novac skriven ispod navlake naslona kauča u dnevnoj sobi. Nikoga o tome nije obavestio i ženi koja ga je pustila u stan nije dao potvrdu o oduzimanju predmeta, a posle je utvrđeno da je novac odneo majci uhapšenog dilera.

Pročitajte još:

Optužno veće splitskog suda prvo je odbilo zahteve obrane, ali nakon žalbe obrane Viši sud preinačio je rešenje i izdvojio sve kao nezakonite dokaze.

Tada je viši sud naveo da je glavni dokaz iz kojeg su proizašli svi drugi, a to je informacija o skrivenom novcu koja je dobijena slušanjem razgovora advokata i uhapšenog, nezakonit dokaz koji je pribavljen povredom Ustava, zakona i međunarodnim pravom zajamčenog prava obrane.

Ostali dokazi koji su iz toga proizišli su, po tadašnjem stavu Visokog krivičnog suda, „plodovi otrovne voćke“ i isto su nezakoniti.

BONUS VIDEO Blokada Ustaničke i dovoženje pripadnika klana Belivuk u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar