Foto:EPA-EFE/LUKAS BARTH

Nema susreta sa prijateljima, nema Bundeslige, nema Evropskog fudbalskog prvenstva, restorani i kafane su zatvoreni, skoro da nema izvoza. Nemački pivari takođe su pogođeni ograničenjima u vreme pandemije korona-virusa.

Sve bi bilo idealno za posetu bašte neke nemačke pivnice, piše Dojče vele; sunce sija već četiri nedelje, temperature su visoke, Bundesliga u završnoj fazi. Ali – pivnice sa baštama su zatvorene, baš kao i restorani. Bundesliga je na prislinoj pauzi. Rezultat: i nemački pivari u međuvremenu prijavljuju velike gubitke.

Od zatvaranja ugostiteljskih objekata veliki broj od ukupno 1500 pivara u Nemačkoj strahuje za svoju egzistenciju. Jer do sada, kako navodi Savez nemačkih pivara (DBB) manje pivare su ostvarivale najveći deo svog prometa isporukom piva kafanama, kafićima i restoranima.

„Naša pivarska industrija je snažno pogođena jer brojne pivare veliki deo svog prometa ostvaruju preko regionalne gastronomije“, kaže Mark-Oliver Hunholc iz Nemačkog udruženja pivara. „To je sada komplektno prekinuto“, kaže on. Neke pivare su preko ugostiteljstva ostvarivale i do 90 posto svog prometa.

Foto: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

I privatna pivara Moritz Fige, preduzeće srednje veličine iz Bohuma, je pogođena korona krizom. Tradicionalna pivara, koja je prošle godine proizvela 130 000 hektolitara, snabdeva u regionu oko 300 ugostiteljskih objekata. Sada, nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, prodaja točenog piva opada. Nabavke ugostiteljskih objekata su činile 20 posto prometa ove pivare.

A nema ni utakmica Druge lige u kojoj igra VfL Bohum. Tokom ovih utakmica uobičajeno je da pivo teče „u potocima“. Za 12 od ukupno 80 zaposlenih pivara je u međuvremenu odredila skraćeno radno vreme, piše Dojče vele.

Pad izvoza premijum piva 

Već krajem marta je prodaja piva pala u dvocifren minus u poređenju sa prošlom godinom. No, ne trpe posledice samo relativno manje pivare poput Fige – nisu ostale pošteđene ni velike pivare.

U pivari Veltins iz Mešede-Gravenštajn iz Sauerlanda točeno pivo čini 17 posto ukupnog prometa. Zbog korona krize su nastali gubici koji se ne mogu nadoknaditi. To važi i za vodećeg na tržištu, pivaru Krombaher iz Krojctala koja je još prošlih sedmica proizvodila šest miliona hektolitara.

„Trenutno je tako da je proizvodnja preko ugostiteljstva skoro u potpunosti nestala“, kaže predstavnik Krombahera Peter Lem. Uobičajeno je da se u ugostiteljstvu prodaje oko 15 posto Krombahove proizvodnje.

Foto: MARIJAN MURAT / AFP / Profimedia

Kada je reč o premijum pivu tu postoji još jedan faktor – naime Krombaher je prošle godine izvozio pet procenata od proizvodnje. „I ovde je slično kao u ugostiteljstvu promet skoro potpuno obustavljen“, dodaje Peter Lem.

Nemačka premijum piva su vrlo tražena u inostranstvu. Prema navodima Nemačkog udruženja pivara Italija i Kina su prošle godine spadale u najvažnija strana tržišta. U međuvremenu su lanci isporuke i poslovne veze skoro skroz obustavljeni. Prema procenama Mark-Oliver Hunholca svake sedmice raste verovatnoća da kolabiraju i druga strana tržišta, piše Dojče vele.

Za pivce je potreban povod 

Ipak ne opterećuju nemačke pivare samo zatvorene kafane i restorani i pad izvoza. Tu je još otkazivanje brojnih manifestacija od rok koncerata do raznih drugih festivala širom Nemačke. Takođe su otkazane velike porodične i svadbene proslave. To posebno pogađa oko 1100 malih regionalnih pivara koje godišnje proizvode manje od 5000 hektolitara.

Sa lepim vremenom ovih sedmica približava se i sezona roštiljanja koja je u Nemačkoj praćena velikim konzumiranjem piva, a to je sada zabranjeno – osim kod kuće. A poznavaoci tržišta piva polaze od toga da se kod kuće u karantinu pije manje piva.

Ukoliko dođe do smanjenja ograničenja, koja sada postoje i ponovo se poveća potrošnja piva, problema sa snabdevanjem neće biti, kaže Hugo Fige. Jer količine hmelja, koje su potrebne za 2020. godinu, potiču iz 2019. i zbog toga su dostupne. Ono što može izazvati zabrinutost jeste ovogodišnja žetva hmelja, ukoliko farmeri ne budu imali na raspolaganju dovoljno radnika za žetvu.