Foto: EPA-EFE/ANDREW HARNIK / POOL

Hanter Bajden je Ahilova peta izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena. Životni put sina drugog katoličkog predsednika u istoriji SAD je antiteza rimokatoličkog morala i krcat je kontroverznim epizodama koje mogu drastično da utiču na Bajdenov predsednički mandat.

Droga, alkohol, korupcija, upotreba očevog imena i uticaja za ostvarivanje lične dobiti ili sklapanje poslova, veze sa kompromitovanim poslovnim ljudima u duboko korumpiranim zemljama, osebujni seksualni život sa frekventnim varanjem supružnika, video snimanje seksualnih avantura i posećivanje lokala koji ne priliče sinu predsednika SAD: sve su to razlozi zbog čega je Hanter, odnosno “Lovac”, što je značenje njegovog imena na engleskom, pogodan da postane “lovina” za političke protivnike starijeg Bajdena i podložan za ucenjivanje.

Pročitajte još:

Budući američki predsednik je napravio i grešku koja bi mogla da mu se vrati kao težak bumerang. Na pitanje da prokomentariše otvaranje istrage o utaji poreza i pranju novca vezanim za međunarodne poslovne aktivnosti njegovog sina, Bajden je odgovorio: “Ja sam ponosan na svog sina”. Razumljivo je da svaki otac, pa i američki predsednik, voli svoje dete bez obzira šta uradi, ali ne bi mogao da bude ponosan na sina koji krši zakone zemlje na čijem je čelu, pogotovo ako se dokaže da je on tome doprineo, direktno ili indirektno, svesno ili nesvesno. Takođe, velike probleme Bajdenu bi mogla da napravi i konstatacija da su svi poslovi njegovog sina bili legalni i pored toga što je sumnja o konfliktu interesa više nego legitimna.

Američki predsednici su u prošlosti imali problema sa tinejdžerima, adolescentima i  buntovništvom potomaka. Njihovi strahovi i zabrinutost su bili sasvim drugačije prirode od Bajdenovih, štaviše u poređenju sa njima se čine potpuno benignim.  Ćerka Ronalda Regana Pati se slikala gola za Plejboja a sin Ron je otvoreno i javno kritikovao politiku svog oca. Blizanke Džordža Buša mlađeg, Džena i Barbara,  su potvrdile da iver ne pada daleko od klade, pošto su bile “uhvaćene” kako konzumiraju alkohol u jednom restoranu u Ostinu sa 19 godina. U Teksasu je zabranjeno konzumiranje alkohola osobama mlađim od 21 godine. I bračni par Obama je u Beloj kući morao da se suočava sa karakterom starije ćerke Malije koja je imala par akcija koje nisu u skladu sa statusom “prve ćerke”.

Obama sa ćerkama u knjižari u Vašingtonu 2011. Foto: EPA/MARTIN H SIMON / POOL

Samo zahvaljujući poslovičnoj neotesanosti i političkoj trapavosti Donalda Trampa, afera Hanter Bajden nije uzela maha  tokom izborne kampanje i sravnila sa zemljom šanse bivšeg potpredsdnika SAD da se vrati u Belu kuću na glavna vrata. Direktan i krajnje vulgaran pritisak Donalda Trampa na tek izabranog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvori istragu o aferi “Burisma”, u koju su upleteni Bajdenovi, je jedan od najvećih autogolova u američkoj političkoj istoriji.

Umesto odgovora na čitav set pitanja o dvojici Bajdena –  zašto je ukrajinska firma u energetskom sektoru “Burisma” plaćala 50 hiljada dolara mesečno mlađeg Bajdena; da li to ima veze sa ulogom koju je imao njegov otac posle tzv. Majdanske revolucije u odnosima Vašingtona i Kijeva; da li je tačno da je Džo Bajden kao potpredsednik SAD, sa specijalnim zaduženjem za Ukrajinu, izvršio pritisak na tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da “skloni” državnog tužioca koji je istraživao slučajeve korupcije u “Burismi” – Tramp je svojim diletantskim potezom omogućio kongresmenima Demokratske partije da pokrenu “impeachment” i stave u drugi plan legitimno pravo da se sazna istina zašto je Hanter Bajden, koji nema nikakve kompetence u energetskoj oblasti, posebno kada je u pitanju gas, dobijao 600.000 dolara godišnje od ukrajinske firme osumnjičene za seriju korupcionaških afera. Indikativno je i da se Hanter povukao iz upravnog odbora Burisme mesec dana pre nego što je njegov otac objavio ulazak u trku za demokratsku nominaciju u trci za Belu kuću.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Nije samo ukrajinska epizoda problematična u političko-poslovnom albumu Bajdenovih. Potencijalno je mnogo više zapaljiva “kineska priča” imajući u vidu odnose između Vašingtona i Pekinga u poslednjih par godina. Džo Bajden je u zvaničnu posetu Pekingu 2013. godine poveo sa sobom i svog sina kao turistu budući da nije imao nikakvu zvaničnu funkciju u američkoj administraciji. Turista Hanter je imao seriju susreta sa kineskim biznismenima, među kojima je bilo i onih koji su mu poklonili čak i dijamante. Među njim je bio i Patrik Ho koji je nastavio da održava kontakte sa Bajdenovim sinom sve dok nije osuđen u Njujorku da je korumpirao državne funkcionere u Čadu i Ugandi koristeći kanale američkih banaka. Pod lupom istražitelja se nalaze i drugi poslovni aranžmani sa Kinom Hantera Bajdena. Slučajno ili ne, neposredno posle puta sa ocem u Peking, firma čiji je jedan od osnivača Hanter je dobila licencu da posluje u Kini.

Međutim, Hanter nema samo interesantne i darežljive prijatelje u Ukrajini i Kini, državama za koje je njegov otac imao posebno zaduženje dok je bio broj 2 u Beloj kući od 2009. do 2017. godine. On je intimni prijatelj i Devona Arčera koji je pravosnažno osuđen za finansijsku prevaru i povezan je sa brojnim, eufemistički rečeno, sumnjivim poslovnim krugovima.

Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Osim tužioca iz Delavera, svoje istrage o poslovnim aktivnostima Hantera Bajdena su “odledili” FBI i još nekoliko tužilaštava. Podsetimo u SAD se zamrzavaju istrage koje mogu da utiču na rezultat predsedničkih izbora. Utaja poreza i finansijke prevare bi mogla da bude samo vrh ledenog brega.

Problemi Hantera Bajdena sa zakonom sve više liče na tempiranu bombu koja može da eksplodira u svakom momentu. Za sada nema indikacija da Džo Bajden može da bude upleten u brojne afere svog sina, ali će njegovi prvi potezi u Beloj kući biti pod snažnim uticajem Hanterovih problema sa zakonom.

Foto: DAVID MCNEW / Getty images / Profimedia

Pročitajte i:

Savetnici izabranog predsednika SAD su svesni da je u američkom pravosuđu, počev od Vrhovnog suda, došlo do tektonskih poremećaja u korist sudija koji imaju konzervativne poglede, kao i da će u Senatu biti dosta problema ako demokrate izgube trku za dva senatorska mesta u Džrodžiji. Sva Bajdenova imenovanja i dobar deo zakona moraće da dobije zeleno svetlo gornjeg doma Kongresa u kome će republikanci imati većinu ako njihovi kandidati pobede u južnoj američkoj državi početkom januara.

Poznato je da novi predsednik SAD ima specijalan odnos sa sinom, pogotovo posle smrti prvenca Boa pre pet godina, i biće pred velikim iskušenjem. Demokratska partija, mediji  i biračko telo koje je izabralo Bajdena su četiri godine, s pravom, insistirali na rasvetljivanju svih konflikta interesa i nezakonitog delovanja Donalda Trampa i članova njegove porodice. Svaki popust, čak i veo sumnje da bi Hanter mogao da bude tretiran drugačije nego bilo koji građanin SAD bi imao katastrofalne posledice po Bajdena i njegovu administraciju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare