Foto:Screenshot7Twitter/@BrankoMilan

Branko Milanović, jedan od vodećih savremenih srpskih ekonomista, podelio je na društvenoj mreži Tviter mapu koja pokazuje način na koji će biti distribuirane vakcine protiv koronavirusa, a koja najbolje ilustruje ekonomsku nejednakosti i njene posledice.

Pročitajte još:

Milanović je stručnjak upravo na poljima distribucije prihoda i ekonomske nejednakosti, a mapa koju je podelio pokazuje vrlo jasno da će najrazvijeniji – i najbogatiji – delovi sveta vakcinu dobiti prvi, dok će oni manje razvijeni i svakako siromašniji ostati bez vakcine još dugo posle toga.

Bogati su, kako su već mnogi konstatovali, razgrabili vakcine.

Kako je pisao DW, ceo svet je u istom loncu, kada je u pitanju pandemija. Ali kada se radi o nabavci vakcina, bogate zapadne zemlje kupuju što više mogu. Podrška siromašnijima je nedovoljna. Devet od 10 ljudi u 70 siromašnih država neće dobiti vakcinu protiv koronavirusa iduće godine, jer su ih zapadne zemlje razgrabile.

Činjenice govore suprotno od lepih reči koje su se čule o pokretanju globalne platforme Kovaks (Covax) gde je, pod vođstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), okupljeno 186 država koje bi trebalo da učestvuju u pravednoj raspodeli vakcina.

Dok su prve vakcinacije protiv korone već krenule u Velikoj Britaniji, Alijansa za narodne vakcine upozorava da će zbog dogovora koje su bogate zemlje postigle sa proizvođačima vakcina, siromašni biti ostavljeni na milost i nemilost koronavirusu. Bogate zemlje gde živi 14 odsto svetske populacije obezbedile su 53 odsto vakcina, koje se smatraju najefikasnijim.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram