Foto:File / Zuma Press / Profimedia

Američki FBI potvrdio je da su stručnjaci za kodiranje nakon 51 godinu uspeli da dešifruju pismo koje je redakciji San Francisco Chronicle-a uputio nikad uhvaćeni serijski ubica, poznat samo po nadimku Zodijak.

On je kasnih šezdesetih godina prošlog veka hladnim i vatrenim oružjem usmrtio pet ljudi i posejao strah na području San Francisca. Pritom je, tokom svog krvavog pohoda, slao pisma redakcijama novina, ali pisma su bila šifrirana i sve do danas nerazjašnjena. Tim od troje stručnjaka iz SAD-a, Belgije i Australije napokon je uspeo da ih dekodira, javlja BBC.

„Nadam se da se dobro zabavljate tražeći me. Ne bojim se gasne komore jer znam da će me poslati u raj ranije nego što sam očekivao, sada imam dovoljno robota koji rade za mene“, stoji u poruci koja, ipak, ne baca novo svetlo na identitet monstruoznog ubice, prenosi Jutarnji list.

Foto:TNS / ddp USA / Profimedia

Američki web-dizajner David Orančak poruku je dešifrovao u saradnji s australijskim matematičarom Semom Blejkom i belgijskim informatičkim stručnjakom Jarlom Van Ajkom. Udružili su se kako bi pomogli u potrazi za istinom o grozomornim događajima od pre pola veka.

Pročitajte još:

Poruku su opisali kao „još jedno smeće kojim je Zodijak privlačio pažnju na sebe“.

Potvrđujući da je poruka dešifrovana, FBI je poručio kako nastavljaju rad na otkrivanju istine i potrazi za pravdom prema žrtvama svirepih ubojstava. U jednoj od prethodno dešifrovanih poruka navodno se krije i ime počinitelja, ali to nikada nije potvrđeno.

Serija jezivih zločina počela je u decembru 1968, kada su muškarac i žena ustreljeni u svom automobilu. Sledeće ubistvo se dogodilo u julu 1969., kada je upucan vozač taksija. Iako je Zodijak tvrdio da je ubio 37 ljudi, istražitelji su s njim u vezu nedvosmisleno doveli pet slučajeva s ukupno sedam žrtava, objašnjava BBC.

Ubistva su inspirisala i dva poznata filma – Zodiac s Robertom Daunijem jr. i Prljavi Harry iz 1971. sa Klintom Istvudom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare