Dritan Abazović i patrijarh Porfirije Foto:BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

U tekstu samog ugovora, utisak je da nema nikakvih “nagaznih mina”, niti podvala... Ipak, taj utisak ne važi za tekst preambule, koja, iako nije pravno obavezujuća, jeste dio ugovora. Tamo se, jednostavno rečeno, crnogorska istorija temeljno falsifikuje

Govorimo o dva utiska povodom buke i besa oko tzv. Temeljnog ugovora sa SPC… I odsustvu temeljnosti koje sve to prati.

Dakle, u javnost je izašla radna verzija famoznog dokumenta koji već nekoliko godina opseda ovo društvo. Neko bi mogao pomisliti – kako je to uređeno i srećno društvo kad su im ovo glavni problemi, piše Balša Brković u kolumni za list Vijesti.

Utisak je da su svi nekako odmah imali stav, pre nego su temeljno i mogli iščitati objavljeni dokumenat. Ta vrsta unisonosti i horskog zapevanja nikada ne uliva poverenje. Opet u tim prvim saopštenjima niko ne kaže jasno što je problematično – već samo da je neprihvatljivo. I lupaju se etikete, ali to je ovde odavno mala privreda sa najbržim rastom…

To me je ponukalo da pažljivo iščitam tekst, iako nisam nikakav pravni, a još manje crkveni ekspert.

U tekstu samog ugovora, utisak je da nema nikakvih “nagaznih mina”, niti podvala. Manje više logične i jednostavne stvari saopštene suvoparnim pravničkim jezikom, upravo ono što i očekujete od jednog ugovora. Ipak, taj utisak ne važi za tekst preambule, koja, iako nije pravno obavezujuća, jeste dio ugovora. Tamo se, jednostavno rečeno, crnogorska istorija temeljno falsifikuje, između ostaloga i time što se današnjim imenom mitropolije pokušava obuhvatiti celina njene istorijske uloge i delovanja. Ne pominje se Crnogorska pravoslavna crkva što je takođe bilo jedno od istorijski nespornih imena u trajanju Cetinjske mitropolije.

Očito da nije bilo moguće izbeći istorijsku frustraciju koja po pravilu gura u ovakve manipulacije. Očekivano, u suštini.

U najkraćem, vlada koja pretenduje na ozbiljnost ne sme se poigravati takvim stvarima – tekst preambule morao bi biti još jednom, temeljno, redigovan…

Ali, ostavimo to onima koji na tome zarađuju hleb.

Pogledajmo reakcije sa, uslovno rečeno, crnogorskog pola, ali i jednu nelogičnost, pa i izostanak reakcije jednim zanimljivim povodom sa druge, srpske strane.

Gomila rezolutnih izjašnjavanja pojavila se zapanjujućom brzinom, niste mogli stići da pročitate saopštenja, koja doduše niste ni morali čitati, sva su izgledala kao da ih je jedna ruka pisala. (A što jeste tragično za jednu javnu scenu.)

Onda je usledilo jedno relativno smisleno partijsko saopštenje (potpisano orvelovskim imenom neke opskurne DPS komisije), gde je, ako ništa drugo, bilo jasno da su tekst koji komentarišu konačno i pročitali. I taman da pomislte, evo sad će uslediti kvalitatna javna rasprava, gromoglasno je odjeknuo Milov Nazad! Kao nekada Titov Naprijed!, ne bilo primenjeno. I sva priča ja stala. “Kad on kaže zvezdama da gore…” Ili da spuste tenzije, svejedno.

Sad ćemo sa te strane imati – tzv. temeljnu šutnju. Ili miting protiv Mila. Pre bih se kladio na ovo prvo…

S druge strane, iako je poslednjih godina svu političku i javnu težinu SPC u Crnoj Gori davao pokojni mitropolit Amfilohije, prosto je zadivljujuća lakoća kojom su “nastavljači” njegovog posla prekrižili sve to, temeljno prebrisali i zaboravili…

Da li je na koncu Vučić posthumno “pobedio” Amfilohija jer je njegove saborce na ovaj ili onaj način korumpirao a što je način na koji nije mogao komunicirati sa drčnim starcem. Ne bio ja u njihovoj koži kada se, jednom, sretnu sa mitropolitom u nekom Eshaton sitiju.

Ja nisam iz te priče, ali bilo bi lepo da se neko od Đedovih fanova zapita zašto se to desilo. Nije valjda da je Đedo bio antisrbin? Ako je pak bio “ispravan” zašto su tako žurno obrisali sve što na njega podseća? Kome je ta usluga napravljena?

Verujem naprosto da je jedan temeljni ugovor važniji od svih drugih. A taj nas tek čeka u neizvesnoj budućnosti. Ovih dana smo obeležili deset godina od početka pregovora.

Mada, siguran sam da neće biti ovoliko buke na javnoj sceni kada Crna Gora bude potpisivala temeljni ugovor sa Evropskom unijom…

BONUS VIDEO: Dritan Abazović i patrijarh Porfirije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar