Milo Đukanović Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se utvrđivanjem i objavljivanjem Nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazuje očito loša namera prema Crnoj Gori i da takav odnos prema državi ta stranke neće dozvoliti.

Podsetimo, DPS pruža podršku manjinskoj Vladi premijera Dritana Abazovića u parlamentu.

U saopštenju se ukazuje na „ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan“.

Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posledice“, saopštila je DPS.

Vlada Crne Gore potpisaće Temeljni ugovor sa Svetim Аrhijerejskim Sinоdom Srpske pravоslavne crkve, predviđeno je Nacrtom Temeljnog ugovora objavljenog na sajtu Vlade.

Država priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države a ostavljena je mogućnost uvodjenja vjeronauke u školama.

Bonus video: Krivokapić: Temeljni ugovor spreman za potpisivanje, članovi Vlade saglasni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar