Foto: Iraqiya TV/Reuters TV via REUTERS

Papa Franja stigao je u Irak i to je njegova prva papska poseta ovoj zemlji i prvo međunarodno putovanje od početka pandemije koronavirusa, prenosi BBC. Agencije su ocenile da je ovo istorijska poseta.

PROČITAJTE JOŠ:

Papa će apelovati na hrišćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona. U centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti su bilbordi sa likom pape, uz natpis „Svi smo mi braća“.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da Iračani s nestrpljenjem dočekuju papinu „poruku mira i tolerancije“. Papa Franja je uoči posete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće posle godina rata i terorizma.

„Dolazim u hodočašće… da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma… i dolazim medju vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture“, rekao je papa u video poruci.

Foto:REUTERS/Yara Nardi

Papa ;je takodje izrazio želju da se „moli zajedno… sa braćom i sestrama drugih verskih tradicija“, navodeći da irački narod smatra kao „jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana“.

Papa će u nedelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku.

Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broj zaraženih korona virusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbednost.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar