Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Poplave izazvane uništenjem brane hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine prinudile su ruske trupe u Hersonskoj oblasti da se povuku pet do 15 kilometara, izjavila je danas portparolka južne ukrajinske komande Natalija Humenjuk.

Humenjuk je za ukrajinsku televiziju rekla da je preraspoređivanje trupa „praktično prepolovilo“ rusko granatiranje u regionu Hersona.

Foto: Printscreen

Rojters je naveo da ne može nazavisno da proveri situaciju na bojnom polju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je posetio poplavljenu južnu oblast Hersona i razgovarao o situaciji posle uništenja brane Kahovka.

Zelenski je napisao na Telegramu da je razgovarao sa nadležnima o evakuaciji stanovništva iz potencijalnih poplavljenih zona, saniranju posledica izazvanih eksplozijom brane, kao i organizaciji života i podršci poplavljenim područjima, preneo je Rojters.

Pročitajte još...

Načelnik Hersona je ranije danas rekao da je 600 kvadratnih kilometara regiona pod vodom – najveći deo na ruskoj okupiranoj strani Dnjepra – kao i da je gotovo 2.000 ljudi već napustilo pogođena područja.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za uništenje brane hidroelektrane Kahovka na Dnjepru u utorak.

Grad Herson se nalazi na desnoj obali Dnjepra, oko 60 kilometara nizvodno od brane Kahovka.

BONUS VIDEO Herson je kao Černobil: Posledice koje je izazvalo izlivanje Dnjepra nakon rušenja brane Kahovka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar