Kristijana Rosarija Barsoni Arčidijakono Foto: LinkedIn

Mađarski mediji pišu da je vlasnik kompanije BAC Consulting Kft. iz Budimpešte, koja je navodno proizvela pejdžere koji su eksplodirali širom Libana, Kristijana Barsoni-Arćidijakono. Međutim, veliko je pitanje da li je ona zaista vlasnica i da li kompanija uopšte postoji.

Pejdžeri AR-924 koji su korišćeni za napad proizveli su BAC Consulting KFT, sa sedištem u mađarskoj prestonici Budimpešti, navodi se u saopštenju koje je objavila tajvanska firma Gold Apolo koja je odobrila upotrebu svog brenda na pejdžerima.

Predsednik tajvanske kompanije, Hsu Ching-kuang, rekao je novinarima u sredu da je firma imala ugovor o licenciranju sa BAC-om u poslednje tri godine.

Čini se da je BAC lažna kompanija

Kristijana Barsoni-Arćidijakono (48) navedena kao vlasnica BAC navodno živi u stambenoj zgradi u Ujpeštu, na osmom spratu, a 24.hu piše da je njena biografija „impresivna”.

Na njenom LinkedIn profilu piše da je doktorirala fiziku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, nakon čega je studirala na Londonskom univerzitetu ekonomije, a postdiplomske studije završila u Londonu. Radila je i za Evropsku komisiju, Unesko, Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Navodi se da govori italijanski, mađarski, engelski, francuski, španski, portugalski, ruski i da ima opširno znanje iz IT tehnologija.
Između ostalih pozicija, Barsoni-Arčidijakono na stranici Linkedina kaže da je bila u upravnom odboru Instituta Earth child, grupe za održivost. Međutim, ta grupa je ne navodi među članovima svog odbora na svojoj veb stranici.

Haos u Libanu zbog eksplodirajućih pejdžera, Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Ona navodno vodi BAC Consulting od 2019. godine, ali je kompanija registrovana u Mađarskoj 2022. godine. Sajt kompanije je trenutno u „održavanju“ i stoga nije dostupan, ali u opisu stranice piše da se bave konsaltingom, prodajom nakita, telekomunikacijama, kao i radom na tržištu Azije i zemalja u razvoju.

Kompanija ima 7.840 evra osnovnog kapitala, pokazuju podaci, i imala je prihod od 725.768 dolara u 2022. i 593.972 dolara u 2023. godini, piše ABC Njuz.

Pročitajte još:

U firmi nikog nema?

U sedištu firme u zgradi u stambenoj četvrti Budimpešte, novinari Asošiejted presa videli su imena više kompanija, uključujući BAC Consulting, istaknuta na komadima papira na prozoru.

Međutim, izgleda da tamo niko fizički nije prisutan, piše Rojters.

AP je pokušao da dođe do Arčidijakono preko njene LinkedIn stranice i nije uspeo da uspostavi vezu između nje ili BAC-a i eksplodirajućih pejdžera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare