Foto:David Oller / Zuma Press / Profimedia

Nakon što se bivši lider katalonskih separatista Karles Pućdemon posle sedam godina pojavio u Barseloni, održao govor i nestao u masi, u Kataloniji je nastao potpuni haos.

Naime, nakon što se Pućdemon pojavio na teritoriji Katalonije, odnosno Španije, sud je aktivirao nalog za njegovo hapšenje.

U međuvremenu je održao govor i sa saradnicima nestao sa scene. Iako se očekivalo da prisustvuje sednici katalonskog parlamenta na kojoj se bira novi predsednik, Pućdemon nije viđen u sali, a autonomna policija Katalonije Mossos d’Eskuadra aktivirala je policijsku akciju „Kavez” i uređaje za praćenje kako bi locirala Pućdemona.

Karles Pućdemon Carles Puigdemont
Karles Pućdemon Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Katalonska policija planirala je da uhapsi Pućdemona pre plenarne sednice. Njegovo novo bekstvo izazvalo je čuđenje u samim policijskim snagama. Policija sumnja da putuje u belom automobilu i veruje da ga prati Žordi Turul, njegov bivši kolega u separatistički pokret“, piše El Pais.

Oko parlamenta su jake policijske snage. S jedne strane su unionistički demonstranti, predvođeni desnom strankom Vox, koji viču „Katalonija je Španija“ i traže hapšenje Pućdemonta. S druge strane su zagovornici nezavisnosti koji su u jednom trenutku nasrnuli prema interventnom kordonu ispred parlamenta, nakon čega ije policija bacila suzavac na njih.

Bivši katalonski lider pojavio se u Barseloni sedam godina nakon bekstva, a na ulazu u katalonski parlament dočekalo ga je 2.500 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sedam godina su nas proganjali jer smo hteli da slušamo glas naroda Katalonije. Pre mnogo godina počela je ova veoma oštra represija. Stvorili su atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Mi smo i dalje ovde“, Pućdemon rekao.

Pućdemon je u svom govoru poslao poruku svim Kataloncima.

„Ne znam kada ćemo se ponovo videti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da viknemo reči kojima ću završiti svoj govor: ‘Visca Catalunia livre'“, rekao je Pućdemon, što se prevodi kao „Da dugo živi slobodna Katalonija“.

Podsetimo, Pućdemont je 2017. proveo zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7.5 miliona stanovnika. U maju je u parlamentu u Španiji tesnom većinom usvojen zakon o amnestiji kojim se obustavljaju kazneni postupci protiv nekoliko stotina organizatora referenduma.

BONUS VIDEO: Klemenčič: Novi referendum o neovisnosti Katalonije nije realan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare