Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Beloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja u ponedeljak je rekla da odbija priznanje službenih rezultata predsedničkih izbora prema kojima je šef države Aleksandar Lukašenko odneo uverljivu pobedu.

Tihanovskaja je novinarima u Minsku rekla da sebe, a ne Lukašenka, smatra izbornim pobednikom.

Izbori su, kako je potvrdila, namešteni te opozicija traži novo prebrojavanje glasova na biračkim mestima na kojima su zabeleženi problemi, prenosi Index.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Opozicija takođe traži razgovor s Vladom o miroljubivoj promeni vlasti, rekla je Tihanovskaja.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog saveta na održavanje posebnog samita o Belorusiji i poručio da „moramo podržati beloruski narod u svojoj potrazi za slobodom“.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je nasilje i pozvalo beloruske vlasti da „zaustave eskalaciju stanja i počnu da poštuju temeljna ljudska prava“.

Lukašenku čestitali Putin i Si

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon objave službenih rezultata Lukašenku poslao telegram s čestitkama na izbornoj pobedi.

„Računam da će vaše delovanje na čelu države omogućiti dalji razvoj rusko-beloruskih odnosa na obostranu korist“, napisao je Putin u čestitki.

Putin i Lukašenko Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Lukašenko je čestitke primio i od kineskog predsednika Si Đinpinga.

Nemačko ministarstvo spoljni poslova u ponedeljak je objavilo da postoje brojni pokazatelji prevara na beloruskim predsedničkim izborima. Portparol ministarstva rekao je kako nisu poštovani ni minimalni standardi u glasanju te da Evropska unija sada razmatra kako reagovati.

Nezavisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 odsto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 odsto. Zasad se ne mogu nezavisno proveriti podaci nijedne strane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare