Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia; MARIUPOL CITY COUNCIL/via REUTERS; Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Ruska vojska pokrenula je sveobuhvatnu kopnenu ofanzivu sa ciljem da preuzme kontrolu nad istokom Ukrajine, odnosno nad regionom Donbas. Svetski mediji javljaju o eksplozijama duž svih linija fronta, a jedan lokalni zvaničnik je situaciju na istočnom ukrajinskom frontu opisao kao "pakao". Ofanziva na Donbas je ključni trenutak u ratu, smatraju analitičari.

Napad na Donbas koji je počeo u ponedeljak popodne očekivao se danima. Rusija je nakon pregovora u Istanbulu 10. marta objavila da je „prva faza specijalne vojne operacije gotova“, a da je u sledećoj fazi rata cilj „potpuno oslobođenje Donbasa“.

Potom je počelo povlačenje ruskih trupa iz kijevske oblasti i pregrupisanje trupa na istoku kao priprema za ofanzivu na Donbas u čijem su delu proruski separatisti jednostrano proglasili dve države – Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR). Ofanziva koju je ruska vojska pokrenula usmerena je ka onim delovima Donbasa koji nisu deo DNR i LNR, odnosno koji su pod kontrolom Ukrajine od završetka ata 2014. godine.

Koja je Putinova strategija?

Ukrajinska vojska veruje da Putin želi da potpunu kontrolu ne samo nad Donbasom već i nad južnim regionom Hersona, severno od Krima. Kako je veći deo Donjecka i Luganska u ukrajinskim rukama, ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinsku vojsku krećući se sa severa, istoka i juga.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je velika teritorija koju treba kontrolisati i mislim da ne treba podcenjivati geografsku složenost“, rekla je Trejsi German, profesorka na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Ruske snage su već napale niz gradova u Lugansku. Preuzeli su Kreminu, bombardovali Popasnu, Lisičansk, Rubižne i Severodonjeck, piše BBC.

Zauzimanje Kramatorska na severu Donjecke oblasti je takođe važan cilj za Rusiju. Ruske trupe nisu uspele da zauzmu Harkov, ali jesu Izijum, strateški važan grad koji se nalazi na autoputu koji vodi od Harkova ka istoku Ukrajine. Američki Institut za proučavanje rata smatra da će ruska ofanziva „verovatno propasti“ ako Ukrajina zadrži grad Slavjansk koji se nalazi nedaleko od Izijuma.

Za ruske snage je takođe vrlo važno da kontroliše železnicu jer je taj vid transporta najefikasniji za ukrajinski trupe i teško naoružanje, ali i za civile koji beže. Takođe, ako kontrolišu železnicu Rusi će moći da transportuju svoje zalihe i trupe.

Nije poznato koliko ruskih vojnika učestvuje u ofanzivi, ali pojedini zvaničnici SAD izjavili su da na istoku Ukrajine ima oko 76 ruskih borbenih jedinica u odnosu na 65 koliko ih je bilo prošle nedelje. To bi moglo da znači između 50.000 do 60.000 vojnika.

Veruje se da Ukrajina ima između 40.000 i 50.000 vojnika u Donbasu, od kojih su mnogi raspoređeni u tom regionu od 2014. godine kada su ratovali protiv proruskih separatista iz DNR i LNR.

Prvi grad koji je ruska vojska zauzela

Kada je ofanziva počela, ukrajinska vojska je izvestila o pojačanim napadima u oblasti Luganske i Donjecke oblasti, koje su deo regiona Donbas, ali i u oblasti Zaporožja.

„Okupatori su skoro duž cele linije fronta u oblastima Donjecka, Luganska i Harkova pokušali da probiju našu odbranu. Na sreću naša vojska izdržava. Prošli su samo kroz dva grada, to su Kremina i još jedan mali grad“, rekao je juče ukrajinskim medijima Aleksij Danilov, sekretar saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine.

Kremina, mali grad u Luganskoj oblasti u kojem je pre rata živelo oko 18.000 ljudi, prvi je grad koji su ruske trupe uspele da zauzmu od početka ofanzive. U ponedeljak teška artiljerijska vatra oštetila je sedam stambenih zgrada u Kremini, pogođen je sportski kompleks, a potom su počele ulične borbe. Juče su regionalni zvaničnici objavili da je grad definitivno pao u ruske ruke i da se ukrajinska vojska povukla.

„Ruska vojska je ušla sa ogromnom količinom vojne opreme…Naši branioci su se povukli na nove položaje“, rekao je načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

Bitka za Marijupolj

Istovremeno nastavljena je bitka za Marijupolj, odnosno za mali deo luke u kojem su smeštene ukrajinska 36. brigada ukrajinskih marinaca i ozloglašenog Azovski bataljon.

Reč je o čeličani Azovstal koji su ruske vojske napale tokom jučerašnjeg dana. Ruske trupe dva puta su davale rok ukrajinskoj vojsci da se preda, ali su oni to dobili. Ruska vojska kontroliše ostatak grada u kojem je, prema navodima regionalnih vlasti, uništeno 90 odsto infrastrukture.

Marijupolj, čeličana
Foto: MARIUPOL CITY COUNCIL/via REUTERS

Marijupolj, najveći grad u Luganskoj oblasti koji nije deo DNR glavna je meta ruske vojske i separatista. Osvajanjem ovog grada bio bi stvoren takozvani kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je Rusija anekektirala 2014. godine.

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar