Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na Velebitu kod Šaranove jame danas je služen parastos jadovničkim žrtvama povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vreme Nezavisne Države Hrvatske na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja, prenela je Srna.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuju pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković, predstavnici Udruženja „Jadovno 1941“, potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona.

Nakon parastosa, učesnici molitvenog okupljanja uputiće se prema selu Smiljan, rodnom mestu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle, i prema crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Zatim će nastaviti prema manastiru Medak gdje će biti organizovano posluženje za učesnike Sabranja odakle je predviđen povratak kućama.

PROČITAJTE JOŠ:

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.
Okupljanje je odobrila je Policijska stanica Gospić, čiji pripadnici obezbeđuju skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi.

U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obeležavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

BONUS VIDEO: Slavko Milanović imao je šest godina kada je odveden u logor Jasenovac, sestru nije uspio spasiti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare