Aleksa Bečić Foto: E-Stock/Petar Jovanović

U Podgorici je i večeras održan protest protiv najavljenog formiranja manjinske vlade na kojem je Aleksa Bečić najavio izbore u Beranama, Ulcinju, Podgorici i drugim opštinama. "Videćete tada šta je narodna volja", poručio je.

Protestu je prema proceni reportera „Vijesti“ s terena prisustvovalo više hiljada građana.

Građani su se oko 18 časova okupili prekoputa Hrama Hristovog vaskrsenja, a nakon obraćanja predsednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, potpredsednika te partije Danila Šaranovića, maturanta Ekonomske škole iz Podgorice Mitra Paunovića i magistranta Filozofskog fakulteta Marka Popovića prošetali su delom grada preko Morače.

Ponovo su došli do Hrama gde se večerašnji protest i završio, a Šaranović je najavio novo okupljanje u Podgorici za sedeću sredu.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je tokom obraćanja okupljenima rekao da mu je puno srce.

„Tamo gde ne stanuje volja naroda, stanuju korupcija i kriminal. Crna Gora nikad više ne sme da živi u podelama. Potrebni su joj pomirenje, sloga, ekonomski prosperitet… Hvala vam što ste veličanstvenim skupovima doveli do toga da poremetimo planove onih koji su krenuli izdajničkim putem i omogućili da ostvarimo nekoliko pobeda. Onemogućili smo ih da u februaru po brzoj proceduri izaberu antidemokratsku vladu. To ne mogu sad sprovesti po kratkom naumu. Sad je sva moć u rukama potpredsednika Skupštine Bulajića. Drugo, nema odgađanja izbora. Idemo 27. marta na izbore u Beranama i Ulcinju, a krajem maja u Podgorici i petnaestak drugih opština. Videće tada šta je narodna volja. Svedočićemo najvećoj pobedi narodne volje. Treća stvar je to što je DPS nakon 17 godina otišao u opoziciju na Cetinju“, istakao je Bečić.

„Puno mi je srce što sam prepoznao čak i one koji su s nama, kojima su ovo prvi protesti, a koji možda nisu glasali ni za jednu od pobedničkih koalicija. Crna Gora je naša majka, nemamo rezervnu zemlju. Jedina podela koje treba da postoji je na funkcionere koji su sluge naroda i one koje daju državna sredstva privilegovanim pojedincima. Služimo samo Crnoj Gori. Možda nismo mnogo omiljeni u nekim regionalnim centrima moći. Nećemo služiti Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Tirani, već samo Crnoj Gori. Sluga mogu biti samo narodu Crne Gore. Nikome drugom ništa ne dugujem. Sa svima možemo da budemo partneri, ali mene obavezuje samo volja naroda Crne Gore“, poručo je Bečić.

On je poručio da će biti još protesta.

„Čujete da su problem svađe. Bilo je svađa i pre 30. avgusta, pa nije bio problem da nakon toga formiramo vlast, jer su svi rekli – ne s DPS-om. Rekao sam da sam spreman da se izvinim i sve oprostim samo ako kažu da neće s DPS-om. Ali nisu hteli da kažu. To je jedina linija razdvajnaja. Na one koji žele da tvore parlamentarnu većinu i na one koji neće. Biće im sve složenija situacija jer će se narod sve više buniti. Znam da su očekivali da će brzinski realizovati ovaj plan. Ali vi ste pokazali da nema prepreke i novca koji nas i vas može kupiti. Nastavljamo. Za vikend, u subotu u 18 sati u Nikšiću. Biće ih još narednih dana. Sreda u 18 časova opet u Podgorici. Ustaj Crna Goro jer nikad nisi poklekla. Odbrani izbornu volju, da ne pobede kriminal i korupcija.

Okupljeni građani su skandirali „Aleksa“.

Funkcioner i poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović je poručio da je miran jer zna da svi zajedno neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

Tada je pozvao građane da krenu u mirnu šetnju.

Bakljada je priređena dok je kolona išla Ulicom 13. jula.

Šaranović je ranije u svom obraćanju poručio da nema prekrajanja izborne volje, nema izdaje, nema vlade na daljinsko upravljanje DPS-a.

„Dobro veče slobodarska Crno Goro. Nakon veličanstvenog protesta prošle srijede, pa protesta u Kolašinu i Pljevljima, hvala vam što ste došli i večeras. Nema prekrajanja izborne volje, nema izdaje, nema vlade na daljinsko upravljanje DPS-a“, istakao je Šaranović.

Maturant Ekonomske škole iz Podgorice Mitar Paunović poručio je da je „pravo vreme da ja i cela moja generacija dignemo glas i ne dozvolimo ono što se dešava“.

„A dešava se ono što na kocku stavlja celu našu budućnost. Večeras branimo pravo svih građana da ih zastupaju platforme za koje su glasali, a ne platforme protiv kojih su glasali. Evropska vrednost nije rešavanje političke krize na tajnim sastancima, mimo očiju javnosti. Nemojmo onima koji ovde nisu s nama uputiti bilo koju ružnu reč, jer će i oni shvatiti da su ovo vrednosti koje će pobediti. Građani žele raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, istakao je Paunović.

Magistrant Filozofskog fakulteta Marko Popović je kazao da su se okupili ne da bi branili fotelje, već zbog budućnosti omladine.

„Svi mi vodimo možda najbitniju utakmicu u istoriji Crne Gore. Naša zemlja zaslužuje bolju budućnost. Crna Gora može i mora biti bolja“, rekao je Popović.

Okupljeni su skandirali „Ditane lopove“ i „Uzeo si pare Dritane“.

Okupljeni su nosili državne zastave Crne Gore, Kraljevine Crne Gore, Sandžaka, crvene zastave, zastavu Evropske unije (EU).

Na skupu su pored Bečića i Šaranovića bili i funkcioneri Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Danilo Mrvaljević, Mijo Martinović.

Prisustvovao je i lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Na protestu su bili i ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Organizovanjem protesta prekršene su mere donete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Merama je između ostalog predviđeno i nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje dva metra.

Bonus video: Jovana Marović: Pravi je trenutak da Milo da šansu Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar