Nevreme u Hrvatskoj Foto: Windy.com

U Hrvatsku je stigla najavljena drastična promena vremena koja donosi obilnu kišu, ponegde s grmljavinskom olujom i znatan pad temperatura. 

Olujni front stiže iz Italije i Slovenije i njegovi delovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. Jedan je olujni front zahvatio šire zadarsko područje gde su zabeležene i pijavice.
U veoma nestabilnom jugozapadnom toku jutros se na krajnjem severozapadu Istre razvio takozvani padavinski voz, gde je u Bujštini lokalno doneo više od 115 mm kiše, preneo je Istramet.

Već jutros je bilo jasno da se formira padavinski voz koji će doneti ekstremne količine padavina. Prema izveštajima sa terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gde su brojni putevi pod vodom.

Padavinski voz je pojava u kojoj niz konvektivnih oluja prolazi istim putem zbog prisustva nestabilne atmosfere i fronta. Zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka, to može dovesti do obilnih padavina u lokalizovanom području, što često uzrokuje poplave.

Izdata upozorenja

Za danas je izdato narandžasto uzbuna za područja Istre, Kvarnera, Like, Dalmacije, Dalmatinske Zagore i južne Hrvatske.
Obilna kiša posebno preti na području Gospića, Knina i Splita, pa postoji opasnost od bujičnih poplava i jakih grmljavina na području Splita i Dubrovnika.
Za petak su upozorenja gotovo ista, s tim što su za istarsku i riječku regiju izdata žuta, a ne narandžasta upozorenja, zbog vetra.

Kakva je prognoza za Hrvatsku za danas i sutra

Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje da će na zapadu biti pretežno oblačno, povremeno kiša, ponegde obilnija, a ponegde pljuskovi sa grmljavinom, lokalno izraženiji. U Slavoniji i Dalmaciji sunčani periodi, ujutro naoblačenje, zatim kiša i grmljavina, najkasnije na istoku. Vetar slab do umeren jugoistočni i južni, posle podne severoistočni, ponegde jak na udare. Na Jadranu će duvati umereni i jak jugo, na severu uveče olujno. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na Jadranu i u Slavoniji od 22 do 28 °C.

Za petak DHMZ prognozira pretežno oblačno, kišovito i vetrovito vreme. Povremeno kiša posvuda, a u Dalmaciji pljuskovi sa grmljavinom, lokalno izraženiji uz obilnije padavine. Vetar slab do umeren, severni i severozapadni, ponegde jak sa udarima. Na Jadranu umerena i jaka, ponegde olujna bura. Temperatura vazduha u većem delu unutrašnjosti od 8 do 13, na severnom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 13 do 18, a na srednjem i južnom Jadranu od 18 do 23 °C.

Raste vodostaj Dunava

Evropski centar za srednjoročne meteorološke prognoze (ECMVF) za slivove reka Dunava, Save, Drave i Mure na području uzvodnih zemalja daje velike izglede za padavine veće od 150 mm, što će posledično visok vodostaj u Hrvatskoj.

Dunav već danas počinje svoj spor, ozbiljan porast u Batini, na ulazu u Hrvatsku, a mogao bi da potraje do početka sledeće nedelje, dok će u Iloku, prema trenutno dostupnim hidroprognozama, krenuti da se smanji krajem sledeće nedelje.

Aktuelni hidroprognostički materijali ne pokazuju velike vode na Savi, ali to nije isključeno ukoliko dođe do obilnih padavina u uticajnom slivnom području u Sloveniji.
Dunav, Mura i Drava bi mogle dostići mere odbrane od poplava višeg nivoa, što pre svega zavisi od padavina u uzvodnim zemljama.

Nevreme stiže i u Srbiju

Nevreme će preko Hrvatske donekle stići i u Hrvatsku. Satelitski snimci i predviđanja objavljena na sajtu Zoom Earth pokazuju da će oblaci iz Hrvatske stići sutra i Srbiju.
Prema zvaničnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) posle četvrtka 12. septembra i temperatura koje će se kretati do 29 stepeni Celzijusovih u toku dana očekuje nas nagla promena vremena.

Prognoza RHMZ-a do ponedeljka 16. septembra najavljuje da od sutra (petak 13. septembar) temperature će pasti na 19 stepeni u toku dana i 16 u toku noći. Međutim, od subote slede padavine i još niže temperature koje će se kretati na maksimalnih 17 i najnižih 10 stepeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar