Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/Moscow Region Governor Andrei Vorobyev official telegram channel via AP

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) ocenila je danas da su sve češći ukrajinski napadi bespilotnim letelicama na rusku teritoriju u skladu sa međunarodnim pravom.

„Rusija je napala Ukrajinu i zbog toga Ukrajina ima pravo garantovano Poveljom UN da sama brani svoju zemlju i svoj narod“, rekla je novinarima nemačka ministarka odgovarajući na pitanje o mogućoj opasnosti širenja sukoba zbog ukrajinskih napada dronovima u Podmoskovlju.

Prema njenim rečima, Rusija „nemilosrdno bombarduje civilne mete u Ukrajini, silose za žito, bolnice i crkve“, dok se Ukrajina brani u okviru međunarodnog prava.

Analena Berbok je to rekla na zajedničkom konferenciji za novinare u Berlino sa estonskim kolegom Margusom Cahknom (Tsahkna).

„Ukrajina sledi međunarodno pravo i moramo da budemo jasni u vezi s tim. Ne govorimo samo o okončanju rata, već i o praćenju mirovnog plana predsednika (Volodimira) Zelenskog. To znači – potiskivanje Rusije u Rusiju“, rekao je Cahkna.

Prema njegovim rečima, zaoštravanja je već počelo, aludirajući između ostalog na deportaciju hiljada ukrajinske dece u Rusiju.

Moskva za napade dronovima krivi Kijev, dok ih Kijev uglavnom ne komentariše.

Ruske vlasti su danas saopštile da je Rusija peti dan zaredom meta napada ukrajinskih dronova. U napadu nije bilo žrtava.

***

BONUS VIDEO: Šteta u Moskvi nakon napada dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar