Foto:Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nemački zvaničnici u subotu su najavili da će zemlja početi distribuciju svojih prvih doza vakcina protiv koronavirusa Džonson i Džonson, mesec dana nakon izveštaja o problemima distribucije širom Evrope.

Pročitajte još:

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da bi trebalo da Nemačka primi pošiljku od oko 275.000 doza vakcina Džonson i Džonson 12. aprila, piše The Hill.

„To će u početku biti samo mala isporuka i dobićemo ih sredinom aprila, a zatim povećavati na milione doza“, izjavio je Špan.

Najava dolazi nakon što je Evropska unija početkom ovog meseca zvanično odobrila vakcinu Džonson i Džonson za hitnu upotrebu za osobe starije od 18 godina, što ga čini četvrtom vakcinom koju je odobrila EU nakon vakina koje su razvili Fajzer, AstraZeneka i Moderna, prenosi Radio Sarajevo. Svega 9,5 odsto nemačkog stanovništva primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Pročitajte i:

Distribucija je prekinuta ovog meseca, jer su Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno zaustavile upotrebu vakcine AstraZeneka, razvijenog u partnerstvu sa Univerzitetom Oksford, zbog zabrinutosti da je vakcinisanje povezano sa krvnim ugrušcima.

Kašnjenja u distribuciji su došla i zbog toga jer se i Nemačka suočava s novim talasom infekcija koronavirusom, a ove sedmice je prijavljeno 108 nedeljnih slučajeva na svakih 100.000 stanovnika.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu je napustila planove za petodnevno zaustavljanje koje bi prošlo kroz Uskrs nakon što se suočila s odstupanjem građana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar