Foto: Shutterstock/rafapress

Vakcina kompanije Džonson i Džonson već je odobrena u SAD. Jednostavna je za skladištenje, a štiti i od brazilskog i južnoafričkog soja virusa. Uskoro bi trebalo da bude odobrena i u Evropskoj uniji, iako se katolička crkva tome protivi.

Pročitajte još:

Odluka Evropske agencije za lekove očekuje se ovog meseca. Vakcina će po svemu sudeći biti četvrta odobrena u Evropskoj uniji, nakon vakcina Fajzer, Moderna i AstraZeneka. Američka agencija za lekove odobrila je Džonson i Džonson još krajem februara.

Ova vakcina pokazala je nešto manju vrednost od prethodno testiranih, razlog toga su, najverovatnije, nove mutacije virusa, kojih nije bilo za vreme testiranja drugih vakcina.

Kliničke studije pokazuju da je ova vakcina delotvorna i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa. U Velikoj Britaniji ova vakcina još uvek nije korišćena, pa se ne zna mnogo o njenoj efikasnosti protiv britanske varijante virusa.

Jasne prednosti

Džonson i Džonson ima jednu veliku prednost, daje se samo jedna doza, ponovno vakcinisanje nije potrebno. Tako se može mnogo brže i mnogo više ljudi zaštititi.

Dalja testiranja trebalo bi da razjasne da li je moguće povećati efikasnost primanjem dve doze, kao kod konkurenata.

Pročitajte i:

Mogu se skladištiti na običnoj temperaturi zamrzivača, jer se za razliku od vakcina kompanija Fajzer i Moderna radi o vektorskoj vakcini, koja se bazira na virusu. Po dizajnu, vakcina je slična AstraZeneki

Treća faza testiranja, u kojoj je učestvovalo 44.000 osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Južnoafričke Republike, pokazala je kako je vakcina kod starijih jednako efikasna kao i kod mladih.

Što je najvažnije, niko od vakcinisanih nije preminuo, niti morao u bolnicu.

Kritika Katoličke crkve

Džonson i Džonson ove godine planira da proizvede ukupno milijardu doza. One će se proizvoditi u SAD-u, Europi, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

Biskupska konferencija SAD-a pozvala je katolike da pri izboru vakcine protiv koronavirusa, ako je moguće, izbegavaju ovu vakcinu iz moralnih razloga. Oni navode da su u razvoju i proizvodnji te vakcine korišćene ćelije koje nisu primerene, a navodno kažu da su iz pobačenih fetusa, prenosi CNN. Slične poruke američki biskupi su slali u decembru, u vezi sa AstraZeneka vakcinom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare