Foto: EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

Međunarodna grupa naučnika pod vođstvom dr. Petera Forstera sa Univeriteta Kembridž rekonstruisala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 i zaključila da postoje tri glavne varijante novog koronavirusa: A, B i C.

Do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz celog sveta u razdoblju između 24. decembra 2019. i 4. marta 2020. godine, prenosi Jutarnji list.

Vuhan

Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod slepog miša i pangolina ili ljuskavaca. Ta se varijanta smatra “korenom epidemije Covida-19”, ali nije bila preovladavajuća u Vuhanu, žarištu nove bolesti. Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Vuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B koronavirusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dvaju gena). Nadalje, varijanta B preovladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni evropski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske. Ta varijanta koronavirusa “ćerka” je varijante B i uočena kod pacijenata u Hongkongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.

“Većina slučajeva iz Vuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C i proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za “Daily Mail”.

Bez mutacija

Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Pročitaj i:

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku. Analiza britanskih naučnika u PNAS-u također sugeriše da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentovanu nemačku infekciju 27. januara i da je još jedan rani italijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

Njujork

Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih nedelja širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B. Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju. Preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Istovremeno, Njujork tajms prenosi istraživanje genetičara Harma van Bakela s Medicinskog fakulteta Icahn, koje pokazuje da je koronavirus počeo da kruži Njujorkom sredinom februara, nedeljama pre nego što je potvrđen prvi slučaj, i da su ga putnici većinom doneli iz Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar