Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Međunarodna kompanija za sertifikaciju i klasifikaciju Det Norske Veritas (DNV GL) potvrdila je da prestaje sa svim aktivnostima na sertifikaciji gasovoda Severni tok 2 zbog novih američkih sankcija, potvrdio je za TASS predstavnik kompanije Robert Kovni. U SAD su 1. januara stupile na snagu odredbe budžeta za odbranu, koje ukljucuju proširenje sankcija na gasovodima Severni tok 2 i Turski tok.

DNV GL je u novembru 2020. godine prestao da pruža usluge brodovima koji opslužuju Severni tok 2, navela je kompanija.

Kompanija je saopštila da će zaustaviti sve aktivnosti radi provere sistema gasovoda.

Kako je naglašeno u DNV GL, ovo saopštenje je izdato nakon usvajanja novog zakona u SAD 1. januara, prema kojem kompanije koje pružaju usluge testiranja, verifikacije ili sertifikacije za Severni tok 2 podležu sankcijama.

U SAD su 1. januara stupile na snagu odredbe budžeta za odbranu, koje ukljucuju proširenje sankcija na gasovodima Severni tok 2 i Turski tok.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Sjedinjene Američke Države promovišu svoj prirodni tečni gas na evropsko tržište i pokušavaju da spreče završetak ruskog projekta. U oktobru su SAD proširile restriktivne mere protiv „Severnog toka 2“ proširivanjem na projekat dejstvo paketa o zaštiti evropske energetske bezbednosti.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke.

Do danas je završeno 93 odsto gasovoda.

Radovi su obustavljeni decembra 2019. nakon što je švajcarski Olsiz odustao od polaganja cevi zbog mogućih američkih sankcija.

Medutim, godinu dana kasnije, 11. decembra 2020. godine, rad na gasovodu je nastavljen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare