Valery Gerasimmov Foto_:Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Velika parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je juče u Moskvi. Uprkos glasinama o lošem zdravlju na njoj su se pojavili ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu, ali ne i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

Ovogodišnja parada bila je prva na kojoj se nije pojavio najviši general ruske vojske, uz predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, trećeg čoveka koji drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala.

Kremlj nije komentarisao odsustvo Gerasimova, niti je objasnio razloge njegovog odsustva sa proslave. Prema zapadnim izvorima, Gerasimov je krajem aprila lično otputovao u Ukrajinu, gde je na komandnom mestu kod Izjuma trebalo da lično preuzme operativno-taktičku komandu ruske ofanzive na Donbas iz pravca Izjuma.

Foto: Printscreen AP/Video

Iako su pojedini mediji tvrdili da je ruski general tada ranjen, neimenovani zvaničnici su negirali te tvrdnje.

Prema njihovim navodima, Gerasimov jeste putovao u Ukrajinu, ali samo kako bi proverio napredovanje trupa. Zemlju je napustio pre bilo kakvog napada.

POGLEDAJTE JOŠ:

Verni saradnik

General Gerasimov je jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i čovek koji je zadužen za rusku ratnu strategiju, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Veruje se da je Rusija pretrpela velike gubitke u istočnom regionu Donbasa i oko gradova Harkova i Izjuma, dok ukrajinske oružane snage nastavljaju  odbranu teritorija Donjecka i Luganska koje su delimično okupirali separatisti koje podržava Moskva od 2014.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo put generala Gerasimova, ali u slučaju da su informacije o njegovom boravku u Ukrajini tačne, to bi značilo da je on najviši ruski oficir koji je otišao u Ukrajinu od početka rata 24. februara.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare