Foto: Youtube

Devetnaestogodišnja Ma Kjal Zin, poznata po nadimku "Ejndžel" (Anđeo) postala je neočekivani simbol krvavih protesta u Mjanmaru.

Pročitajte još:

Ejndžel je jedna od desetina ljudi koje su bezbednosne snage ubile u protestima koji su krenuli kada je vojska Mjanmara 1. februara preuzela vlast u zemlji i uhapsila rukovodstvo na čelu sa Aung San Su Ći.

Ma Kjal Zin bila je malo ali moćno prisustvo na protestima u Mjanmaru. Animirala je demonstrante i pozivala ih da ne odustanu, prkosila policiji.

Ubijena je 3. marta u Mandeleju kada su, kako je saopštila vojna vlada, snage bezbednosti koristile „minimalnu silu“ u razbijanju demonstracija.

Kada je ubijena hicem u glavu, dok je bežala pred snagama bezbednosti, Ejndžel je nosila majicu sa natpisom „Sve će biti u redu“.

Devojka, koja je pre protesta bila popularna TikTokerka u zemlji, sahranjena je u prisustvu brojnih prijatelja i članova porodice ali su vlasti iste noći raskopale njen grob i odnele njeno telo na „autopsiju“. Iza njih su na grobu ostali lopata, krvave rukavice i žileti.

Dan pre nego što je ubijena, Ejndžel je na Fejsbuku ostavila poruku da je spremna da da krv i organe svima kojima budu potrebni.

Njen grob je sada ponovo sređen a Ejndžel zovu „mučenicom za demokratiju“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar