Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih u Jasenovcu
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nakon službe u Sretenjskom manastiru u Moskvi rekao je da se moli za mir i prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u iskušenjima kojima je zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država.

„U ovom teškom vremenu mnogo je važno da se zajedno molimo i da osećamo patnje i nevolje koje svi mi, svako na svoj način, doživljavamo i proživljavamo“, rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je zahvalio ruskom narodu za ljubav i otvoreno srce koju su pokazali prema nama u vremenima kada nam je bilo najteže, kada je kod nas bio rat, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On je naglasio da Srbi veruju u snagu Ruske pravoslavne crkve, koja je preživela najteža iskušenja u boljševičko-komunističkom vremenu gonjenja i stradanja, i kao što ovaj hram Svetih novomučenika i ispovednika ruskih ovako sija u svetlosti, sigurno da je njihova žrtva pred Bogom još mnogo svetlija.

„Mi želimo Vama milosti i blagodati Božije. Božije pomoći u svemu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi i celom ruskom narodu, i daj Bože da se u miru i u radosti i u jedinstvu Crkve Božje uvek sabiramo, slaveći ime Božje – slaveći Spasitelja Gospoda našeg Isusa Hrista sa njegovim bespočetnim Ocem i Presvetim blagim i životvornim Duhom Njegovim“, dodao je mitropolit Joanikije.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je u besedi podsetio da su veze Crne Gore sa Rusijom naročito intezivirane od mitropolita Danila, odnosno od ruskoga cara Petra Velikoga, a onda kroz sve naredne vekove.

Vladika Joanikije posebno je istakao činjenicu da je Crna Gora, i Mitropolija crnogorsko-primorska, opstala u vremenima velikoga turskog iga zato što se vezivala za Rusiju i što je Rusija uzela u svoje pokroviteljstvo Crnu Goru.

„Mi kao sveštena lica dužni smo da svedočimo istinu, a iznad svega da negujemo bratsku ljubav i da čuvamo jedinstvo Crkve, a čuvajući jedinstvo Crkve svi postajemo jači, sigurniji, svi dobijamo blagodat i milost od Gospoda i Spasitelja našega Isusa Hrista“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare