Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Lekarka Ai Fen iz Vuhana, koja je među prvima upozoravala na pojavu novog koronavirusa, nestala je nakon što je njen intervju za kineski magazin Renwu uzburkao duhove u toj zemlji.

Intervju, dat za za kineski magazin „Renwu“, ubrzo je uklonjen sa interneta. Razlog je bila istina o epidemiji koronavirusa koju je Ai otkrila i ispričala i lekaru Liju Venliangu, takođe jednom od prvih medicinara koji su pokušavali da upozore na pandemiju. Venliang se kasnije i sam zarazio Covidom-19 i preminuo od posledica virusa.

Pomenuti intervju nestao je kako sa društvenih mreža u Kini tako i sa sajta magazina „Renwu“, a samu Ai niko nije mogao da kontaktira ni telefonom.Veruje se da je u međuvremenu uhapšena, a da Komunistička partija, vladjauća kineska stranka, nikada nije objavila prave podatke o broju zaraženih i preminulih.

U prilog ovoj teoriji govore i tvrdnje stanovnika Vuhana da je u ovom kineskom gradu umrlo 20 puta više ljudi nego što to zvanični podaci pokazuju.

Kinezi su se brzo organizovali da sačuvaju članak, objavljujući skrinšotove istog na internetu. Čak, u pokušaju da izbegnu cenzori, nova verzija intervjua napisana delimično u emotikonima, pojavila se na društevnim mrežama.

Ai se prisetila trenutka kada je 30. decembra dobila laboratorijske nalaze jednog pacijenta, nakon što je videla nekoliko pacijenata sa simptomima sličnim gripu i rezistentnim na uobičajene metode lečenja. U nalazu je pisalo: „SARS coronavirus“. Kako je rekla, nekoliko puta je pročitala nalaz i oblio ju je hladan znoj.

Foto: EPA-EFE/YUAN ZHENG CHINA OUT

Zaokružila je reč SARS, slikala i fotografiju poslala bivšem kolegi iz medicinske škole, tada lekaru u drugoj bolnici u Vuhanu. Do te večeri, fotografija se proširila medicinskim krugovima u Vuhanu, gde ju je između ostalih delio i Li Venliang, uzbunjivač koji je tom fotografijom pokušao da upozori kolege na opasan virus i na kraju, sam preminuo od njega. Ta fotografija bila je prvi dokaz o novom virusu koji tada, a i u danima potom, kineske vlasti nisu želele da priznaju.

Pročitaj i:

Kako je rekla u zabranjenom intervjuu za „Renwu“, te iste noći od svoje bolnice dobila je poruku u kojoj je navedeno da nformacije o ovoj misterioznoj bolesti ne bi smele da budu proizvoljno puštene da ne bi došlo do panike. Pozvao ju je šef disciplinske inspekcijske komisije bolnice i ukorio je za „širenje glasina“ i „nanošenje štete stabilnosti“.

Osoblju je bilo zabranjeno da šalje poruke ili slike vezane za virus, rekla je. Sve što je Ai mogla da učini je da zamoli osoblje da nosi zaštitnu odeću i maske – čak iako im je uprava bolnice rekla da to ne čine.

„Gledali smo kako nam dolazi sve više i više pacijenata, a razmera infekcije samo se širila. Uskoro smo dobili pacijente koji nisu imali nikakve veze sa pijacom za koju smo verovali da je izvor zaraze“, rekla je.

Istovremeno, kineske vlasti su i dalje insistirale da novi virus ne može da se širi među ljudima, iako su dokazi upućivali na potpuno drugačiju sliku. Tek 20. januara, Kina je zvanično potvrdila da se Covid-19 širi sa osobe na osobu. U tom trenutku broj pacijenata koji su stizali u bolnice u Vuhanu već je bio veći od 1.500 na dan, što je tri puta više od proseka, kako je preneo Gardijan.

Ai Fen je opisala u intervjuu dramatične prizore tih dana koje nikada neće zaboraviti – starijeg muškarca koji ćutke prima potvrdu o smrti svog 32-godišnjeg sina, ili starijeg muškarca kojem je bilo toliko loše da nije mogao da izađe iz automobila u bolnicu. Kada je Fen stigla do njegovog auta, već je bio mrtav.

„Da sam znala da će se to dogoditi, ne bi me bilo briga za ukor. Je*eno bih pričala o tome s kim, gde god, da sam to mogla „, rekla je u intervjuu Ai Fen.