Ante Gotovina i Zoran Milanovic
Ante Gotovina i Zoran Milanović Foto:BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao je "Redom Nikole Šubića Zrinskog" Specijalnu policiju MUP-a takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Priznanje je , među ostalima, primio Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji komandant ove jedinice, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin, a potvrdio je Sud BiH.

„Velika je stvar što će verujem sutra, u ove dane okupljanja, naše društvo biti šire. 25 godina nakon rata, moja je čast da odlikujem i hrvatske jedinice iz BiH. To je naš dug časti“, rekao je Milanović.

Ono što, kako je rekao, sa dubokim ljudskim uverenjam može da kaže je da su ratovi gotovi i da je te ratove Hrvatska dobila.

„Hrvatski rat je bio pravedan rat. I kao svaki rat, bio je težak i krvav“, kazao je Milanović.

On je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom penzionisanim generalima HV-a za izuzetan doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga I za lične uspehe u vođenju i komandovanju jedinicama Oružanih snaga, kao I odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Pre dodele odlikovanja, obratio se penzionisani general Ante Gotovina, koji je, između ostalog, rekao da je puno vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno.

“Dragi prijatelji, svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu u ono za naš narod sudbonosno vreme, zajedništvom svih nas izgradili smo hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu da se odbranimo, okončamo nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir”, naveo je Gotovina, preneo je hrvatski portal Index.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar