Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: DAMIR SENCAR / AFP / Profimedia; AP Photo/Darko Bandic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović glasali su na današnjim parlamentarnim izborima. Plenković je, takođe, dao izjavu nakon glasanja koja se može protumačiti kao kršenje izborne tišine, a nedugo posle, obratio se i predsednik.

„Danas je lep dan, dobro smo raspoloženi i optimistični. Nadam se da će građani glasati za Hrvatsku u kojoj se poštuje Ustav i ustavni red, za Hrvatsku koja pripada zapadnom i transatlantskom demokratskom krugu. Pozivamo da se Hrvatska vodi ozbiljno i pouzdano i da se Hrvatska vodi sigurno. Ja sam uvek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje pravo. To je jedno lepo građansko pravo“, rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Zoran Milanović Foto: AP Photo/Darko Bandic

„Prvo ću popiti jednu kafu s prijateljima na Črnomercu, nakon toga ću se družiti sa suprugom i decom, obilazili smo sve hrvatske gradove i županije, a onda ćemo uveče u Vestinu dočekati rezultate. Da nema podrške supruge, sigurno ne bi bilo ovako dobro“, rekao je Plenković pa dodao: „Mi poštujemo Ustav.“

„Što se tiče regionalne stabilnosti, mi smo uvek pokazivali vođstvo. Mi smo ostvarili svoje strateške ciljeve, ušli smo u NATO, EU, evrozonu i Šengen, ostaje da se to zaokruži članstvom u OECD-u. Pomažemo i Bosni i Hercegovini, radi Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo da razvijamo odnose sa svim susedima“, rekao je Plenković.

Andrej Plenković Foto: DAMIR SENCAR / AFP / Profimedia

„Mi smo u mandatu pokazali kako se vodi uključiva politika prema manjinama, pa tako i srpskoj manjini, od elementarnih stvari kao što su voda i struja pa do uključenosti u političke procese. Lepo je videti kad svi manjinski poslanici dižu ruku za Zakon o hrvatskom jeziku“, rekao je Plenković.

„Na BiH gledamo jako pozitivno, to je nama susedna zemlja. Za nju se zalažemo gotovo onako kako se zalažemo za Hrvatsku. Podržavamo celovitu BiH i Dejtonski sporazum. Želimo da se reši večno pitanje Hrvata u BiH. Te poruke kao Dodikove se stalno ponavljaju, to nije ništa novo. Razgovaramo sa svima i šaljemo poruke stabilnosti i funkcionalnosti, to je važno za BiH, pa i za mir u regiji. Zalažem se za dijalog“, rekao je.

Milanović je prokomentarisao Plenkovićevo kršenje izborne tišine.

„Imate premijera koji ni danas nije odoleo da prekrši tu simboličnu izbornu tišinu, da divlja i priča gluposti o kršenju Ustava, poštovanju zakona. Za pešački da, ali krivični zakon ne“, rekao je Milanović.

Zoran Milanović na glasanju Foto:AP Photo/Darko Bandic

Milanović je govorio o izlaznosti i rekao da je ona rapidno padala te da se nada da će danas biti visoka.

„Sam se ogradio od svih i iskopao kanalčinu“, rekao je o Plenkoviću o HDZ-u i dodao da HDZ motiviše ljude da ostanu kod kuće, osim onih koji glasaju za HDZ.

„Drago mi je da dođem ovde, oba sina su mi išla ovde, i ja se vraćam u svoju osnovnu školu, dolazim biciklom…“, rekao je.

„Očekujem razgovore i dogovore sa svima koji ne žele da se pljačka i krade“, rekao je.

Pročitajte još...

„Kad imaš posla s nasilnicima i divljacima koji zloupotrebljavaju svoju funkciju, onda se ponašaš ovako, mora se na mišiće, a i to znam“, kazao je. „Mahnitanja AP-a poslednjih dana su fascinantna“, dodao je.

„Divljački vređati poslanike, govoriti im da su smeće, toga nije bilo nikad“, dodaje. „Oni će dobiti puno glasova, ali sam siguran da će slobodna Hrvatska dobiti više“, kaže.

„To je bez ideologije i bez vere“, rekao je o Plenkovićevom HDZ-u. „Videli ste juče Plenkovića kako se grli s Vučićem, s druge strane Dodik“, rekao je Milanović, dodajući da njemu Plenković i njegovi ministri zameraju kad se sastane s Dodikom, za što je ocenio da je gore od licemerstva. Rekao je i da podržava rezoluciju o Srebrenici i ulazak Kosova u UN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare