Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Više od 2.100 migranata koji se nalaze u Kaleu i Denkerku na severu Francuske suočava se sa mogućnošću da svi budu raseljeni iz improvizovanih kampova i stavljeni u izbegličke centre, koje kontrolišu francuske vlasti kako bi se među njima sprečila pojava koronavirusa.

Stanje u zonama gde se nalaze migranti i improvizovani kampovi se u uslovima epidemije koronavirusa pogoršavaju iz dana u dan jer u njima ponestaje hrane, pijaće vode i tuševa za održavnje lične higijne, jer nevladine organizacije koje su brinule o njima su se zbog epidemije COVID-19 povukle ili nameravaju.

Iako su uslovi života teški, interesantno je kako navodi britanski Gardijan među migrantima nije bio zabeležen ni jedan slučaj korone.

Mnoge izbeglice poreklom iz Avganistana, Eritreje, Iraka, Irana i Sudana po svaku cenu uprkos epidemiji korone pokušavaju na svaki način da se dočepaju Velike Britanije. Mnogi od njih otkriveni su u kamiona, a njih čak 80 su nedavno otkriveni na trajektu.

Poslednji izveštaj govori da je zabeleženo 160 pokušaja prelaska kanala u jednom danu.

Interni dokumenti nevladinih organizacija u koje je britanski Gardijan imao uvid otkrili su da se u Kaleu trenutno nalazi 1.500 osoba, uključujući tu i 160 dece bez roditeljske pratnje, od kojih najmlađe ima 11 godina. U Denkerku prema istim podacima nalazi se 600 dece uključujući i 35 porodica. Mnogi od njih kako je navedeno imaju dijabetis, dosta njih ima prelome ruku ili slomljenu vilicu.

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN COURDJI

Novinari Gardijana razgovarali su sa šesnaestogodišnjim dečakom iz Sudana koji je rekao da će pre preplivati kanal ili pokušati ubaciti se u kamion pre nego da ide u francuski izbeglički centar. Prema njegovim rečima koronavirus nije glavna preokupacija izbeglica i da oni više razmišljaju kako da prežive nego da li će da se zaraze.

Od kada je izbila epidemija korone u Francuskoj,  lokalne vlasti izbeglicama dostavljaju vodu u flašama, ali su zabrinuti da će na tačkama na kojima se deli voda biti nemgoće izvesti socijalno distanciranje.

Kler Moseli osinvač nevaldine organizacije „Care4Calais“, koja pruža hitnu pomoć i podršku izbeglicama u Kaleu i Denkerku, rekla je da nastavlja da deluje u zonama gde se nalaze migranti.

„Nismo imali potvrđene slučajeve koronavirusa u kampovima. Izbeglice su više fokusirane na preživljavanje nego na virus“, dodala je ona i potvrdila izjavu jednog od maloletnih migranata.

Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Ona je takođe dodala i da se snabdevanje hranom u kampovima znatno smanjilo. Ona smatra da je to bio jedan od načina da se ljudi nateraju da doborovoljno odu u izbegličke centre. Kao jedan od razloga zašto većina maloletnika odbija odlazak u izbegličke centre navedeno je i da ih je francuska policija tukla.

Malobrojni volonteri, koji su ostali da brinu o migrantima rekli su da ih u šatorima spava po četiri ili pet i da je nemoguće u jeku epidemije korone da održe socijalnu distancu.

Autor: Andrej Mlakar/Gardijan