Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen danas je u intervjuu za "La Tribun" gotovo direktno najavila da namerava da sarađuje sa novim premijerom Mišelom Barnijeom.

„Ne želimo da izazivamo opstrukcije“, rekla je Le Pen, komentarišući odluku predsednika Emanuela Makrona da mandat za sastav vlade da Barnijeu, koji ima dugu političku karijeru, uključujući kao ministar i kao evropski komesar, ali je najpoznatiji kao glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit.

Njegov stav o imigraciji mogao bi se pokazati ključnim za obezbeđivanje makar prećutne podrške krajnje desnice u parlamentu. Barnije je i ranije kao član desničarske Republikanske stranke predlagao „da se zaustavi neevropska imigracija na tri do pet godina“, što je stav blizak Le Penovoj.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Nesporno je da izgleda da Barnije o migracijama ima istu poziciju kao mi“, rekla je Le Pen francuskom dnevniku, prenosi Politiko.

Implicitna podrška lidera krajnje desnice važna je zbog izborne aritmetike u novom francuskom parlamentu, koji je podeljen na levicu, desnicu i centar, i Barnije bi mogao da „preživi“ glasanje o poverenju ako poslanici Nacionalnog okupljanja glasaju za, ili bar ne budu protiv njega.

Pročitajte još:

Levičarski Novi narodni front, koji ima najviše poslanika u Nacionalnoj skupštini, već je odbacio imenovanje Barnijea i optužio je Makrona da je „pokrao izbore“, jer je odbacio njihovog kandidata za premijera.

BONUS VIDEO: Nikola Letić: Francuska nije izašla iz političke krize, slede demonstracije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare