Mapa, grafika, Ukrajina, koridor, koridori, rat
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukrajinska vojska pristala je na prekid vatre u trajanju od 12 sati, kako bi se omogućila evakuacija civilima kroz humanitarne koridore, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Civilima je omogućeno šest "zelenih koridora" kroz koje mogu da napuste područja zahvaćena borbama.

PROČITAJTE JOŠ:

Vereščuk je dodala da će premijer Denis Šmigal u sredu razgovarati sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta o predloženim rutama za prekid vatre, koji traje od deset sati ujutru, pa sve do 21 čas uveče, po lokalnom vremenu.

„Apelujem na Rusku Federaciju: zvanično ste se javno obavezali“, rekla je ona.

Vereščuk je rekla da će prekid vatre omogućiti civilima da pobegnu preko „zelenih koridora“ u sledećim oblastima: Enerhodar-Zaporožje, Sumi-Poltava, Marijupolj-Zaporožje, Volnovaka-Pokrovsk, Izium-Lozova, i Gostomelj-Kijev.

Što se tiče ukrajinske prestonice Kijeva, tu je otvoreno čak pet puteva za evakuaciju i to: Vorzelj-Kijev, Buča – Kijev, zatim Irpin – Kijev, Borodijanka- Kijev i Gostomelj-Kijev.

Potpredsednica ukrajinske vlade posebno je istakla dva pravca za evakuaciju civila iz luke Marijupolj i istočnog grada Volonovake, koji su već nekoliko dana opkoljeni ruskim snagama.

„Žitelji Volnovake mi se obraćaju i traže da ispunim obećanje Ruske Federacije danas. Ljudi moraju da napuste mesta na kojima se sada kriju o raketa ‘Grad’ i razornog granatiranja koje ih ubija“, rekla je ona i dodala da će biti sprovedena specijalna operacija za evakuaciju sirotište u blizini Kijeva, u predgrađu Vorzelj.

Kako je navela, u sirotištu se nalazi oko 55 dece i 26 članova osoblja.

BONUS VIDEO: Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram