makron
Emanuel Makron Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuski predsednik Emanuel Makron pobedio je danas Marin Le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj i osvojio svoj drugi predsednički mandat sa između 57,6 i 58,2 odsto glasova. On se tim povodom obratio građanima Francuske govorom, simbolično, ispred Ajfelovog tornja.

„Hvala vam dragi prijatelji. Pre svega: Hvala vam. Većina vas je odlučila da mi veruje još pet godina… Znam šta vam dugujem“, počeo je Makron svoje prvo obraćanje nakon izborne pobede.

„Znam da mnogi danas nisu glasali za mene, kako bi podržali moje ideje, već da bi zaustavili krajnju desnicu. Želim da se zahvalim i njima, i da im kažem da mi njihovi glasovi daju odgovornost“, kazao je Makron i dodao: „Jer ja više nisam kandidat jednog tabora, već predsednik svih“.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Kada su njegove pristalice, na pomen Marin Le Pen i krajnje desnice, počele da zvižde, Makron ih je zamolio da prestanu i zatim se dotakao rata u Ukrajini.

„Rat u Ukrajini je podsetnik da prolazimo kroz tragična vremena u kojima se Francuska mora čuti. Zemlja je puna podela i sumnji“, rekao je francuski predsednik.

Makron je u svom obraćanju takođe obećao da će pokušati da „izleči“ podele u državi, koje su, kako kaže, posebno izražene na ovim izborima, time što će osigurati poštovanje za sve, stalno.

„Želim pravednije društvo, ravnopravnost žena i muškaraca… Godine koje dolaze sigurno će biti teške, ali one će biti istorijske i moraćemo zajedno da ih pišemo za nove generacije“, kazao je danas Makron.

****

Bonus video: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar