Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Predsednik SAD Džozef Bajden sledeće nedelje će ugostiti francuskog predsednika Emanuela Makrona koji dolazi u posetu s ciljem da učvrsti francusko-američko prijateljstvo i obuzda ogorčenu ekonomsku konkurenciju između Evrope i SAD, prenosi Rojters.

Više od godinu dana nakon što su Vašington, London i Kanbera osujetili veliki francuski ugovor o prodaji podmornica i gurnuli francusko-američke odnose do ivice i tačke prekida, očekuje se da dve zemlje pokažu jedinstvo povodom zajedničkih pretnji od Rusije i Kine.

Ali, sporno pitanje tokom susreta će biti američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), prenosi Rojters.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno / POOL

Evropljani upozoravaju da bi ogroman paket subvencija namenjenih američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje su već uzdrmane zbog visokih cena energije izazvanih ratom u Ukrajini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Makron će pokušati da ubedi Sjedinjene Države da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju se kaže da koristi svoju ekonomsku moć „kao oslonac za diplomatiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar