Aleksandar Lukašenko Foto:Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Litvanija je privela grupu od devet migranata Iračana koji su ušli iz Belorusije, rekli su danas litvanski zvaničnici i optužili svog južnog suseda da je umešan u taj priliv koji traje već neko vreme.

„Očigledno je da se vodi hibridni rat protiv Litvanije i ilegalni protok migranata jedno je od sredstava“, rekla je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Litvanija je kritikovala susednu Belorusiju zbog brutalnog suzbijanja protesta posle spornih predsedničkih izbora prošle godine na kojima je dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovaj priliv ilegalnih migranata u Litvaniju nije slučajan. Oni su dobro organizovani. Ima letova iz Bagdada i Istanbula za Minsk“, rekla je ona u osvrtu na Iračane koji lete za Belorusiju iz ta dva grada.

Litvanija tvrdi da beloruski granična straža prikriva tragove migranata, a Bilotaite je rekla da to pokazuje da je moguće da sami zvaničnici sarađuju u tim procesima.

Ministarka je dodala da su sve mogućnosti i pripreme „koordinisane sa oružanim snagama da bi se suočilo sa migrantskom situacijom“.

Najnovija grupa migranata ušla je u Litvaniju u nedelju. Prošle nedelje litvanski graničari su priveli 52 migranta. Oni su državljani Iraka, Sirije, Belorusije i Rusije i većina ih je tražila azil u toj baltičkoj zemlji.

Do sada je ove godine oko 160 ljudi, uglavnom Iračana ušlo u Litvaniju iz Belorusije, što je tri puta više nego cele 2020. godine. U 2019. ušlo ih je 46, a 2018. njih 104.

Litvanija i Belorusija, obe ranije deo sovjetske sfere, dele granicu dugu gotovo 690 kilometara koja predstavlja i spoljnu granicu EU.

Litvanija dugo pruža podršku beloruskoj opoziciji i njen glavni grad Viljnus je već postao centar za Beloruse u izgnanstvu.

Ta zemlja je prošle godine dala utočište Svjatlani Tihanovskoj, glavnoj opozicionoj rivalki predsednika Lukašenka na beloruskim spornim izborima 2020. na kojima je Lukašenko pobedio posle 26 godina vladavine. Jedan broj beloruskih nevladinih organizacija takođe se prebacilo u Viljnus, gde se nalazi i univerzitet koji je Lukašenko zabranio.

Poslednjih nedelja dve zemlje su uzajamno proterale veći broj diplomata.

EU je prošle nedelje uvela sankcije Belorusiji, uključujući zabranu vazdušnog prostora i aerodroma zemalja Unije za njene avione kao znak protivljenja zbog preusmeravanja aviona na letu iz Atine za Viljnus na Minsk, i hapšenja beloruskog opozicionara.

Lukašenko je upozorio da bi Belorusija mogla da uzvrati na najnovije sankcije EU tako što će olabaviti granične kontrole za ilegalnu migraciju na putu ka zapadu i za trgovinu drogom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar